سال ۲۰۱۹ نه تنها با پایان زمستان کریپتو همراه بود، بلکه مصادف با زمانی بود که شرکت های شناخته شده فناوری وارد حوزه بلاک چین شدند. تلگرام به زودی بلاک چین خود را با هدف پردازش میلیون ها تراکنش در ثانیه عرضه خواهد کرد. فیسبوک برنامه ریزی میکند تا لیبرا کوین را برای تسهیل پرداخت ها برای ۱.۷ میلیارد فرد بدون دارای حساب بانکی اما دارای اینترنت معرفی کند.
این شرکت ها نه تنها دارای تیم های باتجربه و منابع عظیم میباشند بلکه دارای تعداد کاربران و کاربردهای چشمگیری میباشند. و این موضوع، تمام تفاوت ها را رقم میزند.
طبق نظریه اقتصادی، قیمت یک دارایی بر اساس ارزش درونی آن میباشد. مشخصا ارزش درونی اکثر ارزهای دیجیتال بر اساس کاربردهای آن ها میباشد. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ بدهیم که آیا ظهور گرام و لیبرا باعث پایان یافتن بیت کوین و اتریوم میشود، باید کاربردهای آنها و تاریخچه مختصری از بلاک چین را تحلیل کنیم.
بیت کوین و بلاک چین ۱.۰
علیرغم تمام سروصداها و تبلیغات پیرامون نوسان قیمت بیت کوین، این ارز دیجیتال به عنوان ابزار پرداخت، به ویژه پرداخت های بین المللی استفاده میشود.
هنگامی که صحبت از پرداخت و خرید میشود، تعداد ۷ تراکنش در ثانیه بیت کوین ممکن است ناامید کننده باشد. اما برای پرداخت های بین المللی سرعت قابل ملاحظه ای است. به این دلیل است که بسیاری از وبسایت هایی که محتوای فریلنسرهای بین المللی را به فروش میرسانند، بیت کوین را میپذیرند.
جای تعجبی نیست که بیت کوین پذیرش قاب توجهی در کشورهایی با سیستم بانکی ضعیف دارد.
جدول فوق هم چنین نشان میدهد که افراد در کشورهایی با تورم زیاد نظیر ونزوئلا از بیت کوین به عنوان ذخیره ارزش استفاده میکنند. هم چنین شاهد افزایش حجم معاملات بیت کوین در ترکیه در بحبوحه آشوب در جامعه و اقتصاد این کشور نیز بودیم.
از آنجایی که بیت کوین قدیمی ترین ارز دیجیتال است و هم چنین غیرمتمرکز نیز میباشد، معامله کنندگان آن را به عنوان طلای دیجیتال برای ذخیره ارزش در کیف پول های سرد یا آفلاین پذیرفته اند.
سوال همیشگی ای وجود دارد که قیمت بیت کوین با وجود معاملات تا کجا پیش خواهد رفت و کاربردهای بیت کوین چه نقشی در ارزش بنیادین آن دارد.
اتریوم و بلاک چین ۲.۰
اتریوم روشی جدید برای کار کردن با دارایی های دیجیتال ایجاد کرده است. در واقع، اتریوم با توکن های ERC-20 و ICO ها، دارایی های دیجیتال را ایجاد کرده است.
اکثر پروژه های بلاک چین اتریوم از قرارداد هوشمند استفاده میکنند و بنابراین فقط اتریوم را میپذیرند. حتی هنگامی که ICO، بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را پذیرفته باشد، باز هم شرکت کنندگان، اتریوم را به دلیل سرعت بالای آن انتخاب میکنند. تمام این موارد منجر به تراکم در شبکه طی ICO های مورد انتظار میشود.
جای تعجبی ندارد که قیمت اتریوم در میان رشد تعداد ICO ها در سال ۲۰۱۷ افزایش چشمگیری داشته باشد و با افول ICO ها نیز کاهش یابد.
با کاهش تعداد ICO ها، فضای این حوزه به IEO ها واگذار شد و کاربرد اتریوم به پشتیبانی از توکن های ERC سایر پروژه ها و آیتم های جمع کلکسیونی نظیر کریپتوکیتی ها تقلیل یافت.
به لطف ساده بودن ایجاد و تراکنش توکن ERC-20، اتریوم محرکی برای کوین های دارای پشتوانه دارایی خاص نظیر استیبل کوین ها ایجاد کرد.
استیبل کوین ها و بلاک چین ۲.۵
تمام استیبل کوین ها بر بستر اتریوم نمیباشند. برای مثال، اکثریت توکن های تتر بر بستر بلاک چین اومنی (Omni). با این وجود، در توسعه های اخیر شاهد افزایش استیبل کوین های مختلف بوده ایم.
کاربرد استیبل کوین ها در خود اسم آنها مشخص است. (استیبل کوین به معنای کوینی است که از نظر قیمت، با ثبات است.) استیبل کوین ها به عنوان معرف و جانشین ارزهای سنتی استفاده میشوند، بنابراین نوعی ذخیره ارزش میباشند. استیبل کوین برای معامله کنندگان نزدیک ترین نمونه به پول نقد در هنگام ریزش بازار و پروژه هایی هستند که با فروش ارز دیجیتال تمایل به دستیابی به پول نقد میباشند.
دو مسئله مهم وجود دارد که کاربردهای استیبل کوین را محدود میکند: اعتماد و پذیرش گسترده.
اعتماد بر کاربرد ذخیره ارزش بودن استیبل کوین ها تاثیرگذار است. اگر کاربر باور کند که استیبل کوین ها به طور کامل با دارایی های مختلف پشتیبانی نمیشوند، ارزش آن کاهش مییابد. این موضوع دقیقا همان موردی است که در اوایل سال ۲۰۱۷ و اواخر سال ۲۰۱۸ برای تتر رخ داد.
پذیرش گسترده نیز بر کاربرد پرداختی استیبل کوین ها تاثیرگذار است. اگر استیبل کوین ها در خصوص پذیرش به عنوان یک روش پرداختی با مشکل مواجه شوند، تراکنش های آنها نیز بعید به نظر میرسد.
لیبرا و بلاک چین ۲.۶
عرضه لیبرا توسط گروهی از شرکت ها به سرپرستی فیسبوک، عصر جدیدی را برای پذیرش بلاک چین آغاز کرده است، اگرچه خود لیبرا در واقع یک بلاک چین نمیباشد. به لطف تعداد کاربران بسیار زیاد فیسبوک، واتس اپ و اینستاگرام، این ارز دیجیتال که به زودی عرضه خواهد شد چندین کاربرد دارد.
مهم ترین کاربردهای این ارز دیجیتال شامل ارسال پول و پرداخت هزینه خدمات و کالاها میباشد. جای تعجبی ندارد که ارائه دهندگان پیشروی خدمات پرداختی به انجمن لیبرا پیوسته اند. این ارائه دهندگان شامل ویزا، مسترکارت، پیپال و چندین اسم دیگر میشود.
با در نظر گرفتن این نکته که لیبرا، استیبل کوینی با پشتوانه سبدی از ارزهای کم نوسان خواهد بود، تهدیدی جدی برای استیبل کوین های مختلف بلاک چین ۲.۵ میباشد که توسط شرکت های کمتر شناخته شده صادر شده اند. اگر استیبل کوینی وجود داشته باشد که بتواند مستقیما از حساب فیسبوک کاربران پول ارسال کند، چرا مردم باید خودشان را در خصوص استفاده از سایر استیبل کوین ها به دردسر بیاندازند؟
جای تعجبی ندارد که این بلاک چین شامل حجم زیادی از لیبرا کوین و چند کوین با پشتوانه دلار خواهد بود.
سوالی که هم چنان وجود دارد این است که آیا لیبرا تهدیدی برای بیت کوین به حساب میآید؟ از یک سمت، لیبرا کاربردهای بیت کوین مخصوصا کاربردهای انتقال پول برای افرادی بدون حساب بانکی را محدود خواهد کرد. از طرف دیگر، تاثیر قانونگذاری و کنترل سرمایه در این کشورها به ما میگوید که بیت کوین به کار خود ادامه خواهد داد.
لیبرا به هر شکل قانونگذاری خواهد شد. فیسبوک یا انجمن لیبرا با هویت متمرکزی که دارند باعث میشود که قانونگذاران به این نهادها درخواست، احضاریه و سایر موارد ارسال کنند. و بر خلاف بیت کوین، قانونگذاران در این مورد برتری دارند زیرا فیسبوک خطر مسدود شدن توسط IP را قبول نخواهد کرد.
هم چنین پس از آنکه ماهیت متمرکز لیبرا ،افرادی که به دنبال غیرمتمرکزسازی میباشند را از خود دور کرد، شهرت فیسبوک خدشه دار شده است. بنابراین اگرچه لیبرا اکثر استیبل کوین های موجود را کنار خواهد زد اما کاربردهای بیت کوین هم چنان پابرجا باقی خواهند ماند.
شبکه متن باز تلگرام و بلاک چین ۳.۰
بلاک چین تلگرام و توکن اصلی آن به اسم گرام (Gram) برای رقابت با اتریوم برنامه ریزی شده است. شبکه متن باز تلگرام (TON) کاربردهای مشابهی با اتریوم ارائه میدهد، اما این کاربردها نظیر مقیاس پذیری و سرعت تراکنش ها در سطح بالاتری ارائه میشود. نکته مهم تر آن است که تلگرام تقریبا ۳۰۰ میلیون کاربر دارد که بیشتر از کاربران تمام ارزهای دیجیتال است.
هزینههای انتقال به جامعه کریپتو برای تلگرام قابل چشم پوشی خواهد بود زیرا تلگرام به طور پیش فرض یکی از ابزارهای ارتباطی است.
نگرش پاول دوروف در خصوص آزادی فردی کاربران و مخالفت تلگرام در خصوص اشتراک گذاری اطلاعات کاربران با دولت ها، در مقایسه با اقدامات زاکربرگ و فیسبوک برای جامعه کریپتو بسیار خوشایندتر است.
پیامرسان تلگرام دارای ربات های چند منظوره میباشد. معرفی بلاک چین اصلی تلگرام برای ریزپرداخت ها، کاربرد بسیار مهمی است. آنطور که انتظار میرود، پشتیبانی شبکه تلگرام از قراردادهای هوشمند همراه با تایید سریع تراکنش ها جایی برای کاربردهای اتریوم باقی نمیگذارد. احتمالا فناوری اتریوم به کار خود در شکل اتحادیه اتریوم سازمانی ادامه خواهد داد و به نیازهای شرکت ها برای بلاک چین های خصوصی رسیدگی خواهد کرد.
یکی دیگر از کاربردهای مهم برای TON و توکن گرام، پرداخت های بین کاربران است. این همان موضوعی است که باعث رقابت گرام با لیبرا و بیت کوین خواهد شد.
تلگرام برای عملکرد پرداخت های درون برنامه ای در کشورهایی که امور بانکی مناسبی ندارد رقابت میکند. اگرچه تلگرام فاقد عملکردهای تجاری چند منظوره اینستاگرام و فیسبوک میباشد، اما هنگامی که صحبت از حریم خصوصی و اطلاعات کاربران میشود، تلگرام در صدد پررنگ جلوه دادن نقطه ضعف های رقیب خود میشود. برای مثال، در ماه می آقای دوروف در خصوص عدم وجود امنیت در پیام رسان واتس اپ اظهار نظر کرد. باید منتظر ماند و دید که آیا اکوسیستم TON میتواند برای رقابت با لیبرا، کاربردهای مناسب و کافی مبتنی بر تجارت الکترونیک به دست آورد یا خیر.
در خصوص مورد بعدی نیز، هنگامی که صحبت از انتقال ارزش میشود، تلگرام پتانسیل جانشینی بیت کوین را دارد.
اگر TON واقعا غیرمتمرکز باشد و بتواند مسدود شدن IP در بعضی از کشورها را با موفقیت پشت سر بگذارد، کاربران دلایل بیشتری برای پذیرش تراکنش های سریعتر گرام نسبت به تراکنش های کند بیت کوین خواهند داشت.
بلاک چین های باقی مانده و کاربردهای آنها
سال ۲۰۲۰ شاهد ظهور بلاک چین های جدید و افول بعضی از بلاک چین ها موجود خواهد بود.
بیت کوین هم چنان برای کسانی که اعتقاد محکمی به غیرمتمرکزسازی دارند به صورت ابزار پرداختی و طلای دیجیتال باقی خواهد ماند اما این افراد از کاربردهای لیبرا و گرام بی نصیب میمانند.
با توجه به برتری های فنی و کاربردی TON، احتمالا شاهد افول اتریوم خواهیم بود.
اکثر استیبل کوین ها بدون آنکه به پذیرش گسترده برسند از بین خواهند رفت و دلیل اصلی این امر آن است که لیبرا به استیبل کوین مطمئن با کاربردهایی فراتر از معاملات ارزهای دیجیتال تبدیل خواهد شد. در خصوص معاملات ارزهای دیجیتال، یکی دو استیبل کوین در این حوزه باقی میمانند تا معرف و جانشینی برای پول نقد باشند.
لیبرا به ارز اصلی تجارت الکترونیک و انتقال پول برای افراد بدون حساب بانکی و یا با امور بانکی نامناسب تبدیل خواهد شد. احتمالا شاید این موضوع خواهیم بود که بانک های مشهور برای ارائه اعتبار و پذیرش سپرده ها به صورت لیبرا، وارد این عرصه شوند. اما هم چنان ماهیت متمرکز لیبرا و مشخص نبودن پشتیبانی آن از قراردادهای هوشمند، فرصت بسیار زیادی را برای TON مهیا میسازد.
بلاک چین TON نیز همچون روزهای اولیه اتریوم، پویایی و فعالیت زیادی را تجربه خواهد کرد اما به لطف تعداد کاربران خود و زیرساخت های موجود برای ریزپرداخت ها در ربات هایی که توسط قراردادهای هوشمند نظارت میشوند، میتواند موفقیت و دستاوردهای بهتری نسبت به اتریوم داشته باشد. در آخر باید گفت که قطعا شاید رقابت تنگاتنگی بین لیبرا و گرام خواهیم بود.
منبع: