ریزش اخیر قیمت بیت کوین خیلی از سرمایهگذاران را غافلگیر کرد اما یکی از معیارهای مهم در شبکه بیت کوین نشان میدهد که نگرانی موجود در میان ماینرها از چند هفته پیش در ارتباط با این سقوط هشدار داده بود.
به گزارش کوین دسک، معیار موجودی متحرک ماینرها (Miner’s Rolling Inventory) که توسط شرکت مطالعات آماری بایت تری (ByteTree) برای اندازهگیری تغییرات ایجاد شده در سطح موجودی ماینرها مورد استفاده قرار میگیرد، در ماه ژانویه (دی) در رقمی کمتر از ۱۰۰ درصد باقی مانده است. این مسئله نشان از این دارد که ماینرها از قوتِ جهش ۳۰ درصدی قیمت بیت کوین در آن ماه، اطمینان چندانی نداشتهاند.
شاخص MRI و قیمت بیت کوین؛ بازههایی که با آبی نشان داده شدهاند MRI زیر ۱۰۰ را نشان میدهند
معیار MRI بالای ۱۰۰ یعنی اینکه ماینرها بیشتر از آنچه استخراج کردهاند، فروختهاند و موجودی آنها رو به اتمام است و برعکس MRI زیر ۱۰۰ به معنی این است که ماینرها کمتر از مقداری که استخراج کردهاند، ارز فروختهاند و به نوعی در حال افزایش موجودی خود هستند.
روال عادی در بازار به ما میگوید که فروشنده همواره جنسش را با قیمت بالا به فروش میرساند. به همین دلیل هم سرمایهگذاران ممکن است معیار MRI زیر ۱۰۰ را نشانهای از انتظار ماینرها برای یک جهش صعودی و نقد کردن ارزهای استخراجشده خود در قیمتهای بالاتر قلمداد کنند.
چارلی موریس (Charlie Morris)، مدیر صندوق سرمایهگذاری آتلانتیک (Atlantic House Fund) و مؤسس شرکت بایت تری، خاطرنشان میکند ماینرها با پول نقد کار میکنند و همیشه فروشندگانی در بازار وجود دارند که در حال نقد کردن پاداشهای استخراج خود، برای پوشش دادن هزینههای جاریشان هستند.
البته یک MRI زیر صد هم لزوماً یک شاخص صعودی قیمت نیست بلکه نشاندهنده ترس ماینرها از ناپایدار بودن بازار فروش است. در مقابل یک MRI بالای ۱۰۰ نشاندهنده قدرت بازار برای مقاومت در برابر فشار فروش ماینرها است.
معیار ۷۲ درصدی MRI ثبتشده برای ماه ژانویه، که ضعیفترین آمار ۲ سال گذشته است، در واقع زنگ خطری بود که خبر از پهن شدن یک دام صعودی (Bull Trap) در بازار میداد. بیت کوین در اواسط فوریه (بهمن) قیمت ۱۰,۵۰۰ دلاری را پشت سر گذاشت و از آن زمان تاکنون در حال ریزش بوده است.
قیمت پادشاه ارزهای دیجیتال، در زمان انتشار این خبر با قیمت ۷,۸۰۰ دلار در پایینترین سطح قیمتی دو ماه اخیر خود قرار گرفته و تنها ۶۴۰ دلار با منفی شدن نرخ پایه سالانه آن فاصله دارد.
بیت کوینهای تولیدشده توسط استخرهای استخراج و بیت کوینهای ارسالی به صرافیها
طبق دادههای جمع آوری شده توسط شرکت نظارت بر بلاک چین چینالیسیس (Chainalysis)، ماینرها در ماه ژانویه تعداد ۵۳,۹۵۵ بیت کوین استخراج کردند که ۴۲,۴۵۱ واحد از آن را به صرافیها فروختند و همین مسئله سبب ثبت رقم ۷۹ درصدیِ MRI شده است.
طبق گفتههای موریس، تاریخ نشان میدهد که هر وقت ماینرها کمتر از مقدار ارز تولیدشده خود فروش دارند سود پایینی نصیب آنها میشود و برعکس فروش بالاتر از میزان ارز استخراجشده نشانه سود بالای آنها است.
به زبان دیگر ماینرها دوست دارند در طول بازار نزولی موجودی خود را افزایش داده و آن را در بازار صعودی به فروش برسانند.
تشابه وضعیت موجود با شیوه کار بانکهای مرکزی
شاید کمی به نظر دور از عقل بیاید که احتکار ارز را نشانه یک بازار نزولی بدانیم اما قیاس این وضعیت با نظام مالی سنتی میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
بانکهای مرکزی کشورهایی که کسری تراز تجاری دارند برای تجمیع ذخیرههای ارز خارجی خود (معمولاً دلار آمریکا) به سرمایههای در گردش میان کشورهای مخلتلف وابسته هستند. برای مثال بانک مرکزی هند، هنگام بالاتر رفتن ارزش روپیه اقدام به خرید دلار از بازارهای آنی کرده و از این طریق میتواند دلارهای بیشتری را در خزانه ذخیره کند.
خرید دلار در زمان نزولی بودن قیمت روپیه ریسک زیادی دارد زیرا این کار باعث افزایش فشار فروش در مورد ارز کشور میشود.
ماینرها هم به همین ترتیب، هنگامی که احساس میکنند بازار قدرت پذیرش قیمتهای پیشنهادی آنها را ندارد، از فروش ارزهای خود اجتناب کرده یا آنها را احتکار میکنند. فروش در یک بازار ضعیف باعث ریزش بیشتر قیمت شده و سود آنها را کاهش خواهد داد.
نفوذ ماینرها بر بازار
نفوذ ماینرها بر بازار از تمام گروههای دیگر بیشتر است. برای مثال میتوان به استخرهای استخراج اشاره کرد که بیشترین درصد کل بیت کوینهای جاری در صرافیها را به خود اختصاص دادهاند.
مبدا بیت کوین های دریافتی توسط صرافی ها
از ماه ژانویه به بعد، بیش از یکچهارم بیت کوینهای دریافتی توسط صرافیها از طرف استخرهای استخراج ارسال شده است. در همین حال، کیف پولهای صرافیها و سرویسهای تجاری و درگاههای پرداخت، تنها ۱۰ درصد از کل ذخیره صرافیها را تشکیل میدهند.
به همین دلیل است که ماینرها باید هنگام فروش ذخیره ارزی خود باید مراقب باشند زیرا فعالیتهای آنها میتواند بهعنوان نشانهای از یک فروش گسترده تعبیر شود.
ویلی وو (Willy Woo)، تحلیلگر شرکت اداپتیو کپیتال (Adaptive Capital) خاطرنشان میکند که این همان اتفاقی بود که در سهماهه سوم سال ۲۰۱۹ افتاد و ماینرهای بیتجربه به دنبال ریزش قیمت بیت کوین از ۱۴,۰۰۰ دلار به ۸,۰۰۰ دلار شروع به فروش ذخیره ارزهای خود در سهماهه چهارم سال کردند. این کار ماینرها در ریزش قیمت بیت کوین به ۶,۵۰۰ دلار در ماه دسامبر (آذر) تاثیر بسیاری داشت.
مطابق دادههای ثبتشده در استخر استخراج پولین (Poolin)، در حال حاضر دستگاههای استخراج محبوبی مثل انت ماینر S9 و آوالون ۸۵۱ در سودآوری روزانه خود با مشکلاتی مواجهاند. اگر این ریزش ادامه داشته باشد ممکن است ماینرهای کوچکتر و ناکارآمدِ بازار، استخراج خود را متوقف کرده و ذخیره خود را برای پوشش هزینهها به فروش برسانند.
نگاهی از اعماق
البته بعضی از ماینرها هنوز هم با توجه به نزدیک شدن رویداد هاوینگ در ماه می امسال خونسردی خود را از دست ندادهاند و نسبت به قیمتهای آینده بیت کوین خوشبین هستند.
ژیائو یانگ (Xiao Yang)، مدیر اجرایی شرکت چینی پاندا ماینر (PandaMiner) در یکی از مصاحبههایش گفت:
دیدگاه میانمدت و بلندمدت ما به قیمت بیت کوین بسیار مثبت است. ما انتظار داریم تقاضای بازار علیرغم نوسانات کوتاهمدت اخیر و با توجه به سختتر شدن بیش از پیش استخراج بیت کوین، به دلیل عرضه کمتر آن، بالا باقی بماند.
بعضی از ماینرها هم با مشاهده ریزش شدید قیمت بیت کوین به این فکر افتادهاند که بیت کوین موجود در صرافیهای خود را نزد پلتفرمهای وامدهی گرو بگذارند. طبق گفته یانگ، این کار میتواند درآمد آنها، که به علت قیمت پایین بازار کاهش یافته بود را سروسامان دهد. این کار به ماینرها کمک میکند تا مجبور نباشند به دلیل نیاز مالی، بیت کوینهای خود را با قیمت پایین به فروش برسانند.
یانگ همچنین افزود که به غیر از قیمت پایین، یکی از دلایلی که ماینرها را مجبور به فروش بیت کوینهایشان و گرفتن وامهای بیشتر از آژانسهای وامدهی میکند، افزایش سریع هش ریت شبکه است.
مطابق اعلام سایت «btc.com»، سرعت رشد سختی استخراج بیت کوین از منفی ۰٫۳۸ درصد در ۲۵ فوریه، به ۶٫۸۸ درصد رسیده است.
به گفته یانگ یکی از پدیدههایی که نشانگر اطمینان فعالان صنعت استخراج به قیمت آینده بیت کوین است، ساخت تجهیزات استخراج جدید توسط شرکتهایی مثل بیت مین (Bitmain) و کانان کریتیو (Canaan Creative) است. شرکت بیت مین تاریخ ۱۰ مارس و شرکت واتسماینر (Whatsminer) ماه آوریل را برای عرضه جدیدترین محصولات خود در نظر گرفتهاند.
طبق گفتههای یانگ ماینرها ریزش قیمت بیت کوین را به فروشهای گسترده در بازار سهام آمریکا ربط میدهند و آن را بهعنوان یک تغییر جهت موقت در بازار در نظر میگیرند. یانگ در پایان افزود:
ما هنوز هم تمرکز خود را روی افزایش قیمت بلندمدت گذاشتهایم و به این حرکات کوتاهمدت بازار اهمیت چندانی نمیدهیم.
منبع: