در سال ۲۰۲۰ روی کدام ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنیم؟ این سوالی است که پاسخ یکسانی ندارد و طبق قاعده اصلی سرمایهگذاری، هر کس باید خودش تحقیقات لازم را انجام دهد و به یک تصمیم نهایی برسد.
با این حال، پس از چند روز تحقیق و بررسی پروژههای مختلف قصد دارم در این مقاله ۱۰ ارز دیجیتال را که به نظر خودم میتوان در سال ۲۰۲۰ به آنها امیدوار بود، معرفی کنم.
سعی کردهام که تا حد امکان ارزهای دیجیتال مختلف با رتبههای گوناگون در بازار را بررسی کنم تا بتوانید با پروژههای کمتر شناختهشده و با پتانسیل رشد بالا، بیشتر آشنا شوید. قطعاً پروژههای موفقی مثل چینلینک، بت (BAT)، ایاس و …. میتوانستند در این مقاله جای داشته باشند، اما به دلیل محدودیت نوشته و تا حدی هم سلیقه شخصی، در این مطلب نامی از آنها به چشم نمیخورد. به عنوان نمونه، از آنجایی که اتریوم و ایاس دو رقیب جدی برای یکدیگر هستند و به این علت که از نظر شخص خودم، اتریوم پیروز این رقابت است، ایاس در این فهرست جایی ندارد. با این حال، خودتان میتوانید رقبای هر پروژه را بررسی کرده و در پروژه دلخواه خود سرمایهگذاری کنید.
توجه / سلب مسئولیت: تأکید میشود که این مقاله به هیچ عنوان پیشنهاد سرمایهگذاری نیست و تمام محتوای آن فقط نظر شخصی نویسنده است. بنابراین در تصمیمگیریهای خود تنها به مطالب این مقاله اتکا نکنید.
۱. بیت کوین (BTC)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۷,۰۲۷ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۱
پادشاه ارزهای دیجیتال با در اختیار داشتن بیش از ۶۰ درصد از کل بازار، علاوه بر اینکه رتبه اول بازار را در اختیار دارد، رتبه اول این فهرست را هم به خودش اختصاص داده است و بقیه ارزهای دیجیتال برای تصاحب این رتبه حداقل در این مقطع حرفی برای گفتن ندارند.
بیت کوین علاوهبر اینکه اولین، بزرگترین و سرچشمه نوآوری است، طی ده سال گذشته به خوبی خودش را اثبات کرده است. این شبکه تاکنون هیچ هک یا رخنه امنیتی بزرگی را تجربه نکرده و طی این سالها به یکی از امنترین شبکههای کامپیوتری دنیا تبدیل شده است. با مشاهده رفتار بازار، به خوبی مشخص است که قیمت بسیاری از آلت کوینها (ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین)، همگام با بیت کوین بالا و پایین میشود. حتی بیشتر بیت کوینرها (عاشقان بیت کوین) معتقدند که نباید به جز بیت کوین در ارز دیجیتال دیگری سرمایهگذاری کرد.
همچنین بیت کوین امسال (۲۰۲۰) سومین هاوینگ خود را تجربه میکند؛ رویدادی که در کد آن برای کنترل تورم تعبیه شده و هر چهار سال یکبار پاداش بلاک یا بهطور دقیقتر، میزان تولید بیت کوینهای جدید به دست ماینرها را نصف میکند. این رویداد با کاهش شدید عرضه و افزایش کمیابی میتواند ارزش بیت کوین را به شدت افزایش دهد.
تاریخچه قیمت بیت کوین به وضوح نشان میدهد که بیشتر اوقات سرمایهگذاران از نگهداری بلندمدت بیت کوین نه تنها ضرر نکردهاند، بلکه به سودهای چند صد و حتی چند هزار درصدی رسیدهاند. بنابراین، اضافه کردن بیت کوین به سبد سرمایهگذاری به عنوان اولین گزینه، منطقیترین کار ممکن است.
۲. اتر (ETH)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۱۶۸ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۲
ملکه ارزهای دیجیتال، اتریوم، کمی از شور و اشتیاقی را که در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ پیرامونش وجود داشت، از دست داده است، اما هنوز هم به عنوان بزرگترین و قابلاعتمادترین پروژه موجود برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز به شمار میرود.
اتر از اوج قیمت خود (۱۴۰۰ دلار) که در سال ۲۰۱۸ به آن رسیده بود، فاصله زیادی دارد و قیمت فعلی حدود ۹۰ درصد پایینتر از بالاترین قیمت است. اگرچه شاید این کاهش قیمت ناامیدکننده به نظر بیاید، اما میتواند نشاندهنده جای رشد خیلی زیاد آن باشد. رقبای فعلی اتریوم، بهخصوص ایاس و شاید ترون، طی دو سال اخیر نتوانستند آنطور که باید عملا به مقبولیت برسند، بنابراین اتریوم با توجه به پیشینه روشن خود و محبوبیتش در میان کاربران و شرکتهای بزرگی همچون مایکروسافت، میتواند دوباره به روزهای خوبش بازگردد.
به احتمال فراوان در تابستان ۲۰۲۰، فاز صفر اتریوم ۲.۰ (ETH 2.0) عملیاتی میشود که یکی از بزرگترین بهروزرسانیهای تاریخ این شبکه است. این بهروزرسانی شامل حرکت به سمت اثبات سهام میشود که بر اساس آن، افراد برای تأیید تراکنشها به جای خرید سختافزار ماینینگ، باید اتر خریداری کرده، به شبکه اختصاص بدهند و در قبال آن پاداش دریافت کنند. همچنین شاهد بهبود مقایسپذیری (سرعت و کارمزد تراکنشها) خواهیم بود.
با توجه به توضیحات فوق، اتر در رده دوم بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری در سال ۲۰۲۰ جای میگیرد.
۳. ریپل (XRP)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۰.۱۸ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۳
افزودن XRP به سبد سرمایهگذاری در کنار داراییهایی مثل بیت کوین معقول به نظر میرسد و میتواند به متنوعسازی سبد دارایی کمک کند، چراکه ریپل با بسیاری از ارزهای دیجیتال فرق دارد؛ در حالی که بیت کوین قاتل بانکداری است، شرکت ریپل بیشتر با بانکها کار میکند.
قدمت شرکت ریپل به سال ۲۰۰۴ یعنی ۴ سال قبل از معرفی بیت کوین باز میگردد، اما فعالیت اصلی این شرکت برای ساخت محصولات مالی مبتنی بر دفتر کل توزیعشده، از سال ۲۰۱۱ آغاز شد. ریپل توکنهای خود را با عنوان XRP در ژانویه سال ۲۰۱۳ معرفی کرد. XRP در ۲۰۱۳ با قیمت هر واحد ۰.۰۰۵ دلار به صرافیها عرضه شد و در ژانویه سال ۲۰۱۸ با به بالاترین قیمت تاریخ خود یعنی ۳.۸ دلار رسید که نشان دهنده بیش از ۷۰,۰۰۰ درصد افزایش قیمت است. پس از رسیدن به اوج، قیمت ریپل طی یک سقوط آزاد طولانیمدت بیش از ۹۴ درصد ارزش خود را از دست داد. با این حال، شرکت ریپل از زمان شروع به کار خود تاکنون بسیار باثبات و با برنامه جلو رفته و قراردادهای همکاری زیادی را با بانکها و شرکتهای مالی بزرگ از جمله مانیگرام (MoneyGram)، به امضا رسانده است.
ریپل به جهشهای ناگهانی قیمتش معروف است. اگرچه این ارز دیجیتال هم با بیت کوین همبستگی زیادی دارد، اما این همبستگی بسیار کمتر از سایر ارزهای دیجیتال شاخص است. طبق دادههای وبسایت «Cryptowatch»، همسبتگی XRP با بیت کوین در بازه یکساله حدود ۵۹ درصد است، در حالی که اتر و بیت کوین کش هر کدام حدود ۷۷ درصد با بیت کوین همبستگی دارند. این یعنی قیمت XRP نسبت به اتر و بیت کوین کش، بسیار کمتر همگام با بیت کوین بالا و پایین میشود.
با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند ریپل شبکهای متمرکز است و نباید در زمره ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز قرار بگیرد، تاریخچه قیمت XRP، نشان میدهد که این دارایی گزینه بدی برای اضافه شدن به سبد سرمایهگذاری نیست. اگر ساختار ریپل را دوست دارید اما فلسفه آن را نمیپسندید، استلار گزینه بهتری برای شماست.
ارز استلار چیست؟
۴. تزوس (XTZ)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۲ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۱۰
رشد سالانه ۱۲۰ درصدی، توسعه سریع و ثبات تیمی و مدیریتی، باعث شده تا تزوس (Tezos) یکی از گزینههای اول سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال باشد.
تزوس خود را به عنوان اولین پلتفرم «خوداصلاحگر» بین ارزهای دیجیتال معرفی کرده است. این شبکه هم درست مثل اتریوم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند و امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز را میدهد، با این تفاوت که از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند. شرکتکنندگان در بلاک چین تزوس یا همان سهامداران، میتوانند به تغییراتی که مایل هستند رأی دهند تا یک توافق جمعی در شبکه حاصل شود. تزوس در زمان نگارش این مطلب، بزرگترین شبکه مبتنی بر اثبات سهام است.
امیدواریها در مورد تزوس از همان ابتدای کار بالا بود. این پروژه در سال ۲۰۱۷ در برنامه پیشفروش توکنهای خود، بیش از ۲۳۰ میلیون دلار جذب سرمایه کرد که در آن زمان یکی از بزرگترین ICOهای تاریخ این حوزه به شمار میرفت. اما پس از راهاندازی شبکه، اختلافات داخلی میان بنیانگذاران آن باعث شد که این پروژه تا مدتها نتواند ارتقا پیدا کند و همین امر باعث سقوط شدید قیمت آن شد. اما پس از رفع اختلافات، اکنون نزدیک به دو سال است که تزوس به ثبات رسیده و برنامههای موجود در نقشه راه آن، یکی از پس دیگری عملیاتی میشود.
با توجه به توضیحات فوق، تزوس میتواند یک سرمایهگذاری کمریسک در بازار پرخطر ارزهای دیجیتال باشد.
۵. مونرو (XMR)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۵۶ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۱۴
در دنیایی که حریم خصوصی در خطر است، مونرو در حال حاضر بزرگترین ارز دیجیتال حریم خصوصی محور (Privacy coin) بوده و مدتهاست که با قدرت در ردههای بالای بازار ارزهای دیجیتال جا خوش کرده است.
مونرو در سال ۲۰۱۴ با استفاده از کد بیت کوین برای ارائه راهکاری در حریم خصوصی تراکنشها عرضه شد. بر خلاف بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتالی که بلاک چین شفاف دارند، تراکنشهای مونرو میتوانند تا حد بالایی ناشناس انجام شوند. امکان مشاهده موجودی آدرس و سوابق تراکنشها در بلاک چین مونرو وجود ندارد و این رهگیری و شناسایی فرستنده و گیرنده تراکنش را بسیار مشکل میکند.
در نوامبر ۲۰۱۹، مونرو برای افزایش تمرکززدایی شبکه، با موفقیت بهروزرسانی بزرگ خود تحت عنوان «RandomX» را پیادهسازی کرد که ماینینگ بهصرفه را فقط با پردازنده مرکزی (CPU) ممکن میکند. تا پیش از این، استخراج مونرو با کارت گرافیک انجام میشد. لازم به ذکر است که این ارز دیجیتال یکی از محبوبترین گزینهها در میان استخراجکنندگان است و جامعه پرشوری از آن حمایت میکند. مونرو همچنین یکی از معدود ارزهای دیجیتالی است که به منظور جلوگیری از ورود دستگاههای قدرتمند ایسیک (ASIC) به عرصه استخراج، بهطور مرتب بهروزرسانی انجام میدهد و دستگاههای ایسیک را از دور خارج میکند.
اگر به ارزهای دیجیتال حریمخصوصی محور علاقهمند هستید، مونرو میتواند انتخاب اول شما برای سرمایهگذاری باشد.
۶. الگورند (ALGO)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۰.۱۸ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۴۵
یکی از پروژههایی که جامعه ارزهای دیجیتال مدتها منتظرش بود، الگورند (Algorand) است که بالاخره در اواخر سال ۲۰۱۹ راهاندازی شد. الگورند خودش را «اولین بلاک چین اثبات سهام محض و بدون فورک» معرفی میکند.
بنیانگذار این پروژه، سیلویو میکالی (Silvio Micali)، دانشمند مشهور کامپیوتر و رمزنگاری است. او جوایز بسیار زیادی در حوزه کامپیوتر و رمزنگاری کسب کرده و خود خالق الگوریتم اثبات دانایی صفر است که در ارزهای دیجیتال زیادی از جمله زیکش مورد استفاده قرار گرفته است. الگورند میخواهد یک پلتفرم جهانی برای ساخت «اقتصاد بدون مرز» باشد.
اهداف الگورند در حل مشکلات بلاک چین، یعنی مقیاسپذیری، کاربردپذیری و میزبانی از قراردادهای هوشمند، چیز جدیدی نیست و اغلب پروژههای کوچک و بزرگ به دنبال همین هدف هستند، اما داشتن تیم قدرتمند، توسعه فنی سریع و داشتن شرکای بزرگی همچون USV باعث شده است تا این پروژه در فهرست ما جای بگیرد. بهتازگی تتر پس از بلاک چینهای بزرگی همچون اتریوم، ایاس و بیت کوین کش، روی بلاک چین الگورند هم عرضه شده است.
با وجود داشتن رتبه بیش از ۴۰ در بازار ارزهای دیجیتال در زمان نگارش این مقاله، جای رشد زیادی برای الگورند دیده میشود.
۷. بایننس کوین (BNB)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۱۵.۴ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۹
در دو سال اخیر بازار ارزهای دیجیتال داخلیِ صرافیها بسیار داغ بوده است و در این زمینه هیچ توکنی به گرد پای بایننس کوین (Binance coin) نمیرسد.
هر کس که کمترین آشنایی با حوزه ارزهای دیجیتال دارد، بایننس، بزرگترین صرافی حال حاضر ارزهای دیجیتال را میشناسد و توکن بومی آن یعنی بایننس کوین، طی دو سال اخیر با رشد چند صد درصدی عملکرد خیره کنندهای داشته است. صرافیهای زیادی از جمله هوبی، اوککس، بیتفینکس و … پس از بایننس هر کدام ارز دیجیتال خود را راهاندازی کردهاند، اما بایننس کوین با اختلاف پیشتاز است.
در ابتدا، کاربرد بایننس کوین فقط برای کاهش کارمزدهای صرافی بایننس بود، به این صورت که در صورت انجام معامله با این توکن، کمیسیون معاملات برای کاربر ۵۰ درصد کاهش پیدا میکرد. اما حالا پس از بیش از یک سال از راهاندازی بلاک چین بایننس (بایننس چِین)، این توکن میتواند در این شبکه به عنوان یک سوخت برای قراردادهای هوشمند، مورد استفاده قرار بگیرد. بایننس همچنان به یکهتازی در حوزه ارزهای دیجیتال ادامه میدهد و اخیراً با خرید سایت کوین مارکت کپ و اعلام برنامه خود برای راهاندازی یک استخر استخراج، قدرت خود را به رخ رقبا کشید.
اگرچه به نظر میرسد که BNB دیگر رشد خود را کرده است و خیلی پتانسیل رسیدن به رتبههای بالاتر بازار را ندارد، اگر به آینده صرافی بایننس و پیشروی آن در حوزه ارزهای دیجیتال خوشبین هستید، بایننس کوین میتواند گزینه خوبی برای شما باشد.
۸. آگور (REP)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۹.۹ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۴۸
بازارهای پیشبینی (Prediction Markets) پتانسیل زیادی برای نقش آفرینی در زندگی مدرن آینده دارند و آگر (Augur) در حال حاضر با فاصله زیادی از رقبا، بهترین بازار پیشبینی مبتنی بر بلاک چین موجود است.
پلتفرم آگر در بستر بلاک چین اتریوم ساخته شده و این امکان را فراهم میکند که هر فرد بتواند در مورد نتیجه یک رویداد، مثل نتیجه یک بازی فوتبال، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و یا حتی آینده قیمت یک ارز دیجیتال، آینده قیمت طلا و یا هر چیز دیگری، یک بازار پیشبینی ایجاد کند. چیزی که باید به آن توجه داشت این است که آگر به خودی خود یک بازار پیشبینی نیست، بلکه بستری است که امکان ساخت بازارهای پیشبینی را برای کاربران ارزهای دیجیتال فراهم میکند؛ چیزی شبیه به سایتهای شرطبندی با این تفاوت که با استفاده از این پلتفرم، شرطبندی در هر موضوعی و توسط هر کسی میتواند ایجاد شود. همچنین با بهرهمندی از قراردادهای هوشمند و فناوری بلاک چین، امکان تقلب در این سیستم از بین میرود.
افراد میتوانند با استفاده از توکنهای آگر (REP)، نتیجه رویدادهای آینده را پیشبینی کنند که اگر درست باشد، به سود میرسند. با وجود بازار پیشبینی، میتوان از قدرت خرد جمعی برای تصمیمگیریها بهره ببرند. در سال ۲۰۱۷، آگر یکی از موفقترین ICOهای تاریخ را برگزار کرد و از آن زمان به شکل باثباتی در حال پیشرفت است؛ اگرچه هنوز نتوانسته آنطور که باید به مقبولیت برسد. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، یکی از طرفداران آگر است.
پس از مطالعه درباره بازارهای پیشبینی، اگر فکر میکنید که این بازارها آیندهدار هستند، میتوانید به آگر به عنوان یک گزینه سرمایهگذاری نگاه کنید.
۹. انجین کوین (ENJ)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۰.۰۹ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۵۷
گیمرها یا همان عاشقان بازیهای ویدیویی، به دلیل آشنایی نسبی با فناوری و جوان بودن، بخش بزرگی از جامعه ارزهای دیجیتال را تشکیل میدهند و انجین (Enjin) در حال حاضر بزرگترین پروژه بلاک چینی در حوزه گیمینگ محسوب میشود.
هدف پلتفرم انجین، تبدیل آیتمهای بازی به توکن، امکان معامله آیتمها بین گیمرها و به طور کلی تمرکززدایی در حوزه بازیهای آنلاین است. ارز دیجیتال این پلتفرم، انجین کوین (ENJ) نام دارد و در حال حاضر یک توکن مبتنی بر اتریوم (ERC-20) است؛ بنابراین میتوان آن را روی کیف پولهای اتریوم ذخیره کرد.
شرکت سازنده پلتفرم انجین، از سال ۲۰۰۹ سابقه فعالیت در صنعت گیمینگ را دارد و پس از پشت سر گذاشتن رقبایی چون GameCredits و WAX، در حال حاضر امیدوارکنندهترین پروژه مرتبط با گیمینگ در حوزه بلاک چین است. در سال ۲۰۱۹ شرکت سنگاپوری پشت انجین، از قرارداد همکاری با سامسونگ خبر داد که در آن زمان موجب جهش قیمت انجین کوین شد.
اگر به تلفیق بلاک چین و صنعت بازیهای ویدیویی امیدوار هستید، انجین میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد.
۱۰. بلاک استک (STX)
- قیمت در زمان نگارش مطلب: ۰.۰۸ دلار
- رتبه برحسب ارزش بازار در زمان نگارش مطلب: ۹۴
مونیب علی (Munib Ali)، دانشمند کامپیوتر و کارآفرین آمریکایی – پاکستانی، بیش از شش سال است که روی ایده فوقالعاده خود کار میکند: اینترنت غیرمتمرکز؛ یک کلمه عبور برای همه حسابها.
بلاک استک (Blockstack) میخواهد یک اینترنت غیرمتمرکز بسازد که در آن افراد بتوانند با ساخت فقط یک حساب کاربری، تمام نیازهای خود را در از طریق برنامههای غیرمتمرکز برطرف کنند. بلاک استک به دنبال ایجاد حریم خصوصی واقعی در تمام اینترنت است؛ جایی کاربران خودشان مالک اصلی اطلاعات و داراییهایشان باشند.
این پروژه در سال ۲۰۱۹ از طریق پیشفروش توکنهای خود و شرکتهای سرمایهگذاری، توانست بیش از ۸۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند و هماکنون از حمایت خوب رسانههای حوزه ارزهای دیجیتال برخوردار است.
به نظر میرسد که بلاک استک (STX) پتانسیل این را داشته باشد که به جایگاههای بالاتری در جدول ارزهای دیجیتال برسد.
پروژههای بزرگ در دست توسعه
سال ۲۰۲۰، سال پروژههای بزرگ بلاک چینی است و دهها پروژه عظیم قرار است امسال راهاندازی شود. در اینجا به طور مختصر از ۶ پروژهای نام میبریم که سرمایهگذاران زیادی برای آنها لحظهشماری میکنند.
۱. گرام (Gram)
ارز دیجیتال تلگرام یا همان گرام پس از جذب سرمایه رقم چشمگیر ۱.۷ میلیارد دلار، قرار بود در اکتبر ۲۰۱۹ (آبان ۹۸) به صرافیها عرضه شود که به علت اختلاف کمیسیون بورس آمریکا با تلگرام، تاکنون این اتفاق رخ نداده است و هنوز روند قانونی آن ادامه دارد. ارز دیجیتال تلگرام، ارز داخلی شبکه بلاک چینی TON است که توسعه آن تقریباً به اتمام رسیده است و به گفته توسعهدهندگان قابلیتهای فوقالعادهای دارد.
۲. فایل کوین (File Coin)
فایل کوین هم یکی دیگر از پروژههای مطرح در دست توسعه بوده که طبق برنامهریزی قرار است در تابستان ۲۰۲۰ راهاندازی شود. این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۷ با جذب سرمایه بیش از ۲۵۰ میلیون دلار، لقب بزرگترین ICO تاریخ را از آن خود کرد که بعدها توسط ایاس و تلگرام تصاحب شد. فایل کوین بلاک چینی برای ارائه فضای ذخیرهسازی ابری به صورت غیرمتمرکز است.
۳. دفینیتی (Dfinity)
دفینیتی که خود را «کامپیوتر اینترنتی» معرفی کرده است، بعد از مدتها وقفه و انتظار، قرار است تا پایان ۲۰۲۰ راهاندازی شود. این پروژه در حقیقت بستری برای برنامههای غیرمتمرکز است و به نوعی رقیب اتریوم محسوب میشود.
۴. پولکادات (Polkadot)
پولکادات هم یکی از پروژههای بلاک چینی بزرگ است که طبق برنامهریزی باید در تابستان ۲۰۲۰ منتظر عرضه آن باشیم. این پلتفرم یک شبکه مبتنی بر بلاک چین چند زنجیرهای است که میخواهد مشکل مقیاسپذیری زنجیرههای فعلی را حل کند.
۵. اولنچ (Avalanche)
امین گان سیرر (Emin Gün Sirer)، دانشمند مطرح کامپیوتر، مدتهاست که روی یک پلتفرم جامع که به گفته او روی آن میتوان هر چیزی ساخت، کار میکند و با توجه به ویژگیهایی که از آن گفته شده است، افراد زیادی منتظر راهاندازی آن هستند. گفته میشود اولنچ تا پایان ۲۰۲۰ عرضه میشود.
۶. سولانا (Solana)
در زمان نگارش این مطلب، توکنهای سولانا، پروژهای که خود را مقیاسپذیرترین بلاک چین موجود معرفی کرده است، روی صرافی بایننس عرضه شده و کار شبکه اصلی آن تقریباً به اتمام رسیده است.
نظر شما چیست؟ برای سال ۲۰۲۰ روی کدام ارزهای دیجیتال دیگر میتوان حساب کرد که نامشان در این مقاله نیامده است؟
منبع: