در ساعات اولیه این هفته توسعه دهنده شبکه sushiswap و رمز ارز SUSHI سوشی در اقدامی عجیب تمام توکنهای خود را به فروش گذاشت. پس از آن، قیمت این ارز دیجیتال بیش از ۵۰ درصد کاهش یافت.
فروش عمده سوشی SUSHI دلیل اصلی ریزش شدید بازار و دیفای است
موسس این پروتکل دیفای که با نام مستعار Nomi شناخته میشود تمام توکن های سوشی خود را به فروش گذاشت. این پروتکل در مدت حضور خود به سرعت مسیر توسعه را پیمود و موفق به جذب ۱ میلیارد سرمایه در استخرهای استیکینگ خود شد. توسعه دهنده ارشد این شبکه پس از افزایش قیمت این ارز دیجیتال اقدام به فروش تمام دارایی دیجیتال خود کرد. در حالی که قیمت ارز دیجیتال سوشی در محدوده ۵ دلار معامله میشد در پی اقدام Chef Nomi، قیمت آن به نزدیکی ۱ دلار رسید و یکی از ریزشهای بزرگ بازار در چند ساعت را به ثبت رساند.
تغییر ساختار مدیریتی در شبکه Sushi
پس از آنکه قیمت ارز دیجیتال سوشی در ۵ روز بیش از ۸۸ درصد کاهش یافت، مدیریت این شبکه به رئیس و موسس صرافی FTX واگذار شد. صرافی FTX شبکه سوشی را زمانی به دست گرفت که قیمت آن از ۹.۱ دلار به ۱.۱۳ دلار رسیده بود و این ریزش تنها در ۵ روز اتفاق افتاد. توسعه دهنده ارشد Sushiswap تعداد ۲۰,۰۳۹ اتر و ۲,۵۵۸,۶۶۴ رمز ارز سوشی را از کیف پول موسوم به آدرس توسعه شبکه جابه جا کرد. بسیاری از فعالان بازار، ریزش اخیر بازار را به دلیل همین رفتار توسعه دهنده سوشی ارزیابی میکنند. او در توضیح این رفتار خود گفت:
مردم گمان میکنند که این یک پروژه کلاهبرداری است. اما من همچنان هستم و به منظور توسعه این شبکه به دنبال همکاریهای بیشتر و تغییرات فنی در این شبکه هستم.
اما بسیاری دیگر از فعالان حوزه دیفای با او هم عقیده نیستند. توسعه دهنده یرن فایننس در واکنش به این اقدام گفت:
منظور شما از اینکه شبکه از این پس “بدون من” کار خود را ادامه خواهد داد چیست؟ آیا شما پروژه SushiSwap را ترک میکنید؟ اگر اینطور است آیا حاضرید تمام دارایی که از این شبکه بدست آوردهاید را مجددا به شبکه بازگردانید؟ تمام کاری که تا کنون انجام شده تحویل توکنی است که بر روی شبکه UniSwap ساخته شده بود. آیا این توکنها برای توسعه این شبکه نبوده است؟ آیا شما همان توسعه دهنده نیستید؟
واکنش بازار به ورود موسس FTX چه بود؟
واگذاری توسعه شبکه سوشی به بنیانگذار صرافی FTX در حالی اتفاق افتاد که قیمت Sushi در یک روند نزولی قرار گرفته بود و مدام از ارزش آن کاسته میشد. اما ورود صرافی FTX به این شبکه با واکنش مثبت بازار همراه شد و قیمت آن را از ۱.۳ دلار به ۳.۳ دلار رساند و رشدی نزدیک به ۲۰۰ درصد در قیمت به ثبت رسید. صرافی FTX اعلام کرد که کلید پروتکل Sushiswap به یک آدرس چندامضایی تبدیل خواهد شد تا دیگر از این پس کنترل آن در دست یک نفر نباشد و شبکه کمی غیرمتمرکز شود. موسس صرافی FTX ضمن انتقاد از اقدام توسعه دهنده شبکه سوشی گفت:
این اقدام Nomi به جامعه این شبکه آسیب وارد کرد.
اگر Nomi از سوشی کناره گیری نمیکرد، کار SushiSwap به پایان میرسید.
واکنش فعالان بازار به این حواشی چه بود؟
پیش از اینکه خبر واگذاری شبکه سوشی به صرافی FTX منتشر شود، قیمت رمزارز Sushi به سمت صفر حرکت میکرد تا شاهد نابودی آن باشیم. ۸۸ درصد ارزش این ارز دیجیتال در عرض ۵ روز کاهش یافت؛ این ریزش برای هر دارایی ویرانکننده است. تقریبا هیچکس امیدی به آینده این شبکه نداشت و فعالان این حوزه کار SushiSwap را تمام شده تلقی میکردند. در این بین افراد سرشناسی چون موسس صرافی بیت مکس – آرتور هی – همچنان در مورد آینده ابراز امیدواری میکردند؛ او در همین زمینه توییتی را خطاب به موسس صرافی DTX منتشر کرد:
لطفا ما را از سرمایه گذاری ناموفق روی رمزارز سوشی نجات دهید. او مدیر جدید این شبکه است.
انتقادهای جدی از صرافی بایننس و پاسخ CZ
پس از ریزش شدید قیمت رمزارز سوشی کاربران صرافی بایننس انبوهی از انتقادها را به سمت این صرافی و مدیریت آن روانه کردند. انتقاد این افراد اشاره به دلیل قرارگیری سوشی در لیست معاملاتی این صرافی بود. بسیاری از افراد ابراز داشتند که چرا صرافی بایننس بررسی دقیقتری نسبت به این شبکه نداشته و با لیست کردن آن در فهرست ارزهای قابل معامله در صرافی بایننس، به این شبکه و رمزارز sushi اعتباری مضاعف بخشیده است؟ موسس صرافی بزرگ بایننس – CZ – در نهایت مجبور به توضیح در مورد دلیل لیست کردن ارز دیجیتال سوشی در صرافی تحت مدیریتش شد.
به عنوان یکی از رهبران این حوزه، ما همواره از ایدههای جدید و نوآوریها استقبال میکنیم. ایدههای نوآورانه مانند یک شمشیر دولبه است؛ سودآوری بسیاری را به همراه دارد اما ریسک آن نیز به همان مقدار بالاست. برخی پروژهها شما را به عرش میرسانند و برخی دیگر شما را راهی قعر چاه میکنند. به همین دلیل در بازار ارزهای دیجیتال که به طور کلی یک سرمایهگذاری خطر پذیر است باید مدیریت ریسک را به صورت مداوم انجام داد. در روزهای رکود بازار من افراد را به سرمایه گذاری بلند مدت دعوت کردهام و در زمان رونق بازار و چندین برابری شدن ارزها، همواره افراد را به احتیاط دعوت کردهام.
پروژههای بسیار زیادی در حوزه دیفای وارد صرافی بایننس شدهاند و از این جهت سرمایه زیادی به آنها تزریق شده است. CZ، دیفای را آینده بازار میداند و به همین دلیل تمرکز فعلی خود را به حمایت از این پروژهها معطوف کرده است. ریزش شدید ارز دیجیتال سوشی آسیب جدی به بازار ارزهای دیجیتال و اعتماد افراد به این صرافی بزرگ وارد کرده است. اما به نظر میرسد با ورود صرافی FTX به شبکه SushiSwap این پروژه بتواند به روزهای اوج خود بازگردد. با ورود صرافی FTX به شبکه سوشی، قیمت رمز ارز Sushi بیش از ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است. به نظر میرسد بازار با توجهی به تاریخچه مدیریتی صرافی FTX امیدوار به از سرگیری فعالیت این شبکه و توسعه آن در آینده دارند.
منبع: