پس از بازداشت بنیانگذار صرافی اکی اکس (OKEx) این صرافی برداشتها را متوقف کرد. بنیانگذار بازداشت شده اکی اکس (OKEx) متهم به شرکت در بانکداری سایه و لیست کردن غیر قانونی شرکت در بورس اوراق بهادار هنک کنگ است.
داستان اکی اکس (OKEx) دوباره این ایده و نظر را تقویت مینماید که در دست نداشتن کلیدهای خصوصی کوینها خود به معنی عدم مالکیت آنها است. خطرات ذخیره و نگهداری رمز ارزها در پلتفرمهای توقیفی بار دیگر بیشتر جلوه نمود پس از آنکه مشکلات داخلی صرافی اکی اکس (OKEx) باعث شد این شرکت برداشتها را به تعویق اندازد.
با توجه به اینکه حدود ۲.۳ میلیارد دلار بیت کوین در صرافی اکی اکس (OKEx) نگهداری و ذخیره میشود، اخبار تعلیق شدن برداشتها به بازار شوک بزرگی وارد کرد. بیت کوین که کاهش ۳٪ را تجربه کرد قیمت خود را بازیافت و اکنون یعنی در زمان نوشتن این مقاله با قیمت ۱۱۹۷۰ دلار معامله میشود.
برداشتهای صرافی اکی اکس به حالت تعلیق درآمد
طبق یک گزارش صرافی اکی اکس (OKEx) در تاریخ ۱۶ اکتبر برداشتها را در پلتفرم خود موقتا به حالت تعلیق درآورد. ناگهانی بودن اخبار کاهش عمدهای در قیمت بیت کوین را به دنبال داشت.
بنا به گزارش، ۳۰ دقیقه بعد از اطلاعیه اکی اکس (OKEx) بیت کوین بیش از ۳۰۰ دلار افت کرد و قیمت آن در بازارها به ۱۱۲۰۰ دلار رسید. توکن اختصاصی اکی اکس (OKEx) به نام اکی بی (OKB) کاهش قیمت بیشتری را تجربه کرد و در میان فشار و جو منفی ایجاد شده قیمت آن از ۶ دلار به ۴.۲۲ دلار سقوط کرد.
علیرغم معلق شدن برداشتها گزارشهایی مبنی بر خروج عظیم سرمایهها از صرافی اکی اکس (OKEx) در رسانههای اجتماعی منتشر شد. فیلیپ گرادول (Philip Gradwell) اقتصاددان برجسته پلتفرم تحلیلی Chainalysis روشن نمود که این تراکنشها ارتباطی با صرافی اکی اکس (OKEx) ندارند.
خود صرافی هم در تاریخ ۱۷ اکتبر در اطلاعیهای رسمی که از طریق وبسایت خود منتشر نمود این شایعات را کذب و بیاساس اعلام کرد. در بخشی از اعلامیه اکی اکس (OKEx) به کاربران خود اطمینان خاطر داد که سرمایهها امن هستند و تمامی فعالیتهای دیگر غیر از برداشت وجوه مشکلی ندارند و در حالت نرمال قرار دارند.
مدیر عامل صرافی اکی اکس (OKEx) در بیانیهای به بی این کریپتو (BeInCrypto) اعلام کرد:
ما میدانیم که تعلیق برداشتها بر تجربه کاربران در صرافی اکی اکس (OKEx) تاثیر مستقیم میگذارد و ما قلبا معذرت میخواهیم. تمامی فعالیتهای دیگر از قبیل واریزها، معامله در بخش اسپات، معاملات مشتقه، استیکینگ و… مشکلی ندارند و ما تمایل داریم که به تمامی مشتریان خود اطمینان خاطر دهیم که داراییهای آنها در امنیت کامل است.
در واقع با وجود به تعویق افتادن برداشتها رباتهای ناظر و کنترل کننده درون زنجیرهای صرافی چندین واریز بزرگ را اعلام کردند. Whale Alert ردیاب تراکنشهای بلاک چین واریز تقریبا ۲۰۰۰ بیت کوین را به صرافی را در دو تراکنش مجزا اعلام نمود.
استار خو (Star Xu) بازداشت شد
در بخشی از اطلاعیه اول خود صرافی اکی اکس (OKEx) فاش کرد که ارتباطش با یکی از دارندگان کلید خصوصی قطع شده است. بین کریپتو (BeInCrypto) بعدا گزارشی را از طریق آژانس خبری چینی به نام Caixin ارایه نمود که پلیس در ماه اکتبر استار خو را بازداشت نموده است.
سخنگوی اکی اکس (OKEx) در گفتگویی با بی این کریپتو از اظهار نظر در این باره خودداری نمود و افزود که:
ما نمیتوانیم از ماهیت تحقیقی که در دست اقدام است پرده برداریم ولی میخواهیم به تمام کاربران صرافی اکی اکس (OKEx) اطمینان بدهیم که هیچ نگرانی بابت سرمایههای خود نداشته باشند و همه عملکردها و فعالیتهای صرافی در حالت عادی هستند. ما میدانیم که تعلیق موقت برداشتها اسباب ناراحتی کاربران را فراهم آورده است و از این بابت واقعا معذرت میخواهیم. هر چند که احساس میکنیم انجام این کار برای رعایت حداکثر استانداردهای امنیتی داراییهای کاربران در صرافی اکی اکس (OKEx) لازم و ضروری بوده است.
ادعاهای تایید نشده زیادی در ارتباط با ماهیت آخرین مشاجره و سرشاخ شدن استار خو با اعمال و اجرای قانون در چین به وفور یافت میشوند. یک فرضیه این است که بنیانگذار اکی اکس (OKEx) متهم به مشارکت در بانکداری در سایه و تلاش برای لیست کردن غیر قانونی شرکت در بورس اوراق بهادار هنک کنگ است. این شایعه حتی بیان میکند که بازداشت استار خو با بازداشت دیگر بازیگران چندین صرافی رمز ارز چینی در ارتباط است.
دستگیری استار خو همچنین سوالاتی درباره ماهیت دقیق ساختار مدیریتی صرافی اکی اکس (OKEx) را مطرح میکند. استار خو بنیانگذار اکی کوین و گروه اکی است. طبق دادههای دریافتی از مرکز ثبت کسب و کارهای چینی صرافی اکی اکس (OKEx) بوسیله همان شرکتی مدیریت میشود که اکی کوین (OKCoin) را اداره میکند. هر چند گزارشهای رسانههای اجتماعی چین ادعا میکنند که اکی اکس (OKEx) مسیر خود را از استار خو جدا کرده است.
ناتوانی کاربران اکی اکس (OKEx) در برداشت داراییهای خود قطعا یکی دیگر از معایب ذخیره و نگهداری رمز ارزها را در صرافیهای متمرکز آشکار میسازد.
با وجود ویژگیهای غیرمتمرکز صنعت بلاک چین و رمز ارزها، این پلتفرمها ضعفها و آسیبپذیریهای کسب و کارهای متمرکز را به نمایش میگذارند.
در دست نداشتن کلیدهای خصوصی کوینها خود به معنی عدم مالکیت آنها است. این مضمون نقل مجالس و ورد سر زبان تعداد زیادی از فعالان صنعت رمز ارزها است. دلیل آن هم ساده است که ارزهایی که در صرافیهای توقیفی نگهداری میشوند به آسانی قابل توقیف و مصادره شدن هستند و خیلی راحت از دسترس صاحب حساب خارج میشوند.
به نظر میرسد که صرافیهای اسپات در مقایسه با رقبا و همتایان اصلی خود خطر بیشتری را متوجه کاربران مینمایند و این خط بطلانی است بر این نکته که نوآوریهای جدید بهتر و دارای مزایای بیشتری نسبت به ساختار مالی فعلی هستند. بورسهای سنتی واریزیهای مستقیم را قبول نمیکنند و این واریزیها باید از طریق شرکتهای بروکر یا کارگزاران صورت پذیرد.
کارگزارها قانونا حسابهای بانکی را نگه میدارند که واریزیهای کاربران را در خود دارند. بنابراین هر نوع اقدام قانونی علیه شرکت دلال ضرورتا تاثیری بر داراییهای کاربران نخواهد داشت. در صورت بروز هر گونه مشکل قانونی برای کارگزار، بانک کارگزار باید قادر به عودت دادن تمامی واریزیهای معاملهگران باشد.
مشتریان پلتفرمهایی مانند ام تی گاکس( Mt. Gox) و QuadrigaCX هنوز هم چشم به راه این هستند که میتوانند هرگز داراییهای به سرقت رفته خود را بازپس گیرند. در ماه سپتامبر صرافی کوکوین (KuCoin) با از دست دادن بیش از ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه آخرین صرافی بود که قربانی هکرها شد.
هر ساله در روز سوم ماه ژانویه جامعه کریپتو رویداد اثبات کلیدها را در سالروز جنسیس بلاک بیت کوین جشن میگیرد. در این روز به صاحبان رمز ارزها توصیه میگردد که ارزهای خود را از صرافیهای متمرکز به کیف پولهای سخت افزاری امنتر و دیگر گزینههای ذخیره سرد انتقال دهند.
منبع: