نقش تتر در بازار کریپتو طی سالیان گذشته باعث شده بارها مورد بازرسیهای مختلفی قرار بگیرد. اکثر این بازرسیها حداقل شامل یکی از موارد زیر بودهاند:
- اقدامات مرتبط با صدور ارز
- عدم وجود شفافیت سازمانی
- مشکلاتی در حسابرسی ذخایر تتر
- از دست رفتن سرمایه به دلیل نفوذهای امنیتی، اقدامات قانونی و بانکی مشکوک
- عدم وجود مکانیزمهای احراز هویت و اقدامات ضدپولشویی
- اتهامات مدنی و کیفری مختلف علیه سازمانهای مرتبط با تتر و بیتفینکس
هنگامی که صحبت از انگیزههای خالقان تتر میشود، فرض اصلی ما این است: هنگامی که میتوان سیستم ذخیره کسری (fractional reserve) اجرا کرد و به کسب کارمزدهای معاملاتی پرداخت دیگر به طرحهای کلاهبرداری نیاز نیست. در این مقاله با نقش تتر در بازار ارزهای دیجیتال معطوف خواهیم بود بدون آنکه نقض قوانین کیفری و مرتبط با اوراق بهادار توسط حاضرین در این اکوسیستم را ملاک قرار دهیم.
تتر و تسلط بر بازارهای دلار
تتر در حال جایگزینی ارز فیات به عنوان یک ارز رایج است. USDT با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار حجم معاملات روزانه، بیشترین نقدینگی در بازار را در اختیار دارد. تتر هرجایی که معاملهگران مشکلی در دسترسی به سیستم بانکی دارند حضور دارد و به تدریج در حال تبدیل شدن به رقیبی برای دلار در بازارهای توسعهیافته است.
مجموع حجم معاملاتی صرافی های Binance, Huobi, OKEXx, HBTC, Kucoin, Bitstamp, Gemini, Coinbase در مقایسه با USDT, USDC,USD
USDT های تولید شده توسط بلاک چینهای گوناگون
USDT های انتقال یافته توسط صرافی های گوناگون
نقش تتر در دستکاری در بازار
تاکنون هیچگونه مدرک آماری وجود ندارد که نشان دهد صدور تتر ارتباطی با نوسان قیمت بیت کوین دارد و این رابطه، صرفا طبق عرضه و تقاضا است. به علاوه، این ارتباط به معنای علت و معلولی نیست. فاندامنتالهای معاملات ارزهای دیجیتال که دائما در حال تکامل هستند، تایید ارتباط صدور تتر و دستکاری بازار و همچنین اثبات انگیزههای حاضرین در بازار را دشوار و تقریبا غیرممکن میسازد.
مقایسه قیمت بیت کوین و USDT تزریق شده در بایننس در سال ۲۰۲۰
مقایسه قیمت بیت کوین و USDT تزریق شده در بایننس در سال ۲۰۲۱
به غیر از روشهای معاملات مبتنی بر بازارهای آمریکا و اروپا، الگوی مشکوکی در نحوه نقدشوندگی تتر وجود ندارد. صرافیهای مهم و بزرگ در کشورهایی با قوانین آزاد مرتبط با ارزهای دیجیتال نیز در ورود تتر به بازار نقش دارند. این موضوع تایید میکند که صادرکنندگان تتر بیشتر در صدد سریعتر نقد کردن تترهای صادرشده هستند تا اینکه به دنبال دستکاری در بازارهای مالی باشند.
USDT های دامپ شده در صرافیها
مشکلات قانونی و حقوقی
افزایش موضوعات امنیتی در معاملات USDT در مقایسه با صرافی های تجاری که معاملات USDT را ارائه نمیدهند
شرطبندی
تتر در صنعت شرطبندی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. چندین وبسایت شرطبندی در کشور چین به دلیل انتقالهای بینالمللی و پولشویی، از تتر استفاده میکنند. در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۰، مقامات کشور چین تقریبا ۱۷۰۰ پلتفرم شرطبندی و ۱۴۰۰ بانک غیرقانونی که بیش از ۱۵۳ میلیارد دلار برای سازمانهای مجرمانه حاضر در شرطبندی غیرقانونی پولشویی میکردند را تعطیل کرد.
قاچاق مواد مخدر
در ماه اکتبر ۲۰۲۰، وزارت دادگستری آمریکا سندی ارائه داد و مدعی شد که کارتلهای مواد مخدر که طی ۱۲ سال گذشته به پولشویی پرداختهاند، با استفاده از تتر در صدد رشوه دادن به مقامات آمریکایی و خرید پاسپورت این کشور بودهاند. از این رو نمیتوان نقش تتر را درافزایش آمار قاچاق مواد مخدر نادیده گرفت.
اجتناب از کنترل سرمایه
تتر دارای پشتوانه دلار آمریکا است. در نتیجه میتواند روشی برای دور زدن تحریمها و کنترل سرمایه باشد. در کشور چین، سالانه حداکثر ۵۰,۰۰۰ دلار (به صورت یوان) را میتوان به ارزهای خارجی تبدیل کرد. در فرابورس مسکو، واردکنندگان چینی ساکن در مسکو روزانه تا ۳۰ میلیون دلار USDT معامله میکنند. تتر به صورت کلان به چین ارسال میشود. گفتنی است در کشور چین، قوانین سختگیرانه کنترل سرمایه اعمال میشود. طبق گفته رییس بخش معاملات فرابورس Huobi Russia، مشتریان چینی با پول نقد وارد میشوند، قیمتها در صرافیها ثبت شدهاند و سپس پول مشتریان به صورت USDT به آدرس کیف پول آنها در کشور چین ارسال میشود. در کشور چین، USDT به آسانی قابل تبدیل به ارز فیات است. این دست معاملات توضیح میدهد که چرا حجم معاملات روزانه USDT بسیار زیاد و اغلب بیشتر از موجودی آن است.
از دست دادن تصدی سرمایهها
تعداد پرونده های دادگاهی برای USDT در مقایسه با USDC
یکی از پردازشگرهای پرداخت شخص ثالث که تتر از آن استفاده میکرد، نهادی پانامایی به اسم Crypto Capital Corp بود. در سال ۲۰۱۴، تتر رابطه خود با این نهاد را آغاز کرد. تا سال ۲۰۱۸، بیش از یک میلیارد دلار سرمایه مشتریان و شرکتها در Crypto Capital جمعآوری شده بود.
طبق گفته بیتفینکس و تتر، هیچگونه توافقنامه کتبی بین Crypto Capital و تتر به امضا نرسیده بود. در سال ۲۰۱۸، بیتفینکس با مشکلاتی در خصوص درخواست برداشت سرمایه از جانب مشتریان مواجه شد، زیرا Crypto Capital نمیتوانست به پردازش این درخواستها بپردازد. علیرغم وجود این مشکلات، Crypto Capital مدعی شده بود که برداشتها طبق معمول پردازش شدهاند.
طبق اسناد ارائهشده، Crypto Capital به یکی از مدیران اجرایی بیتفینکس گفته است که ۸۵۱ میلیون دلار قابل بازگشت نیست، زیرا این سرمایهها توسط مقامات دولتی کشور پرتغال، لهستان و آمریکا مصادره شده است.
بیتفینکس هرگز این موضوع و از دست رفتن سرمایهها را فاش نکرد. در عوض، بیتفینکس و تتر (با مدیران اجرایی یکسان در هر دو شرکت) در خصوص تراکنش از تتر به بیتفینکس توافق کردند تا ضررهای موردنظر جبران شود.
بازرسیهای دادستان کل نیویورک از تتر در حال تکمیل و پایان است. نهادهای در ارتباط با USDT احتمالا با جریمههای سنگینی مواجه شوند و باید اقدامات و مدل تجاری خود را تغییر دهند تا از بازرسیهای قضایی بیشتر اجتناب کنند. احتمال بسیار اندکی وجود دارد که دادستان کل نیویورک از ۲.۵ میلیون سندی که تتر مجبور به ارائه شده است، نکته مشکوکی پیدا نکند.
موانع اقدامات مرتبط با احراز هویت و ضدپولشویی
ابزارهای استفادهشده در زمینه احراز هویت و اقدامات ضدپولشویی روزانه با میلیونها تراکنش سروکار دارند. اکثر استفادههای تتر در بازارهایی است که قانونگذاری منسجمی ندارند و نطارت اندکی بر روی آنها وجود دارد. موضوع وقتی پیچیدهتر میشود که بدانیم تتر علاوه بر اتریوم، از بلاک چینهای دیگر نظیر Omni، ترون، EOS، سولانا (Solana)، OMG، آلگوراند (Algorand) و Liquid Network استفاده میکند.
USDT با بلاکچین اتریوم در بین صرافیها انتقال مییابد
نمودارهای زیر انتقال USDT در صرافیهای بزرگ بر بستر شبکههای ترون و EOS را نشان میدهند.
نتیجهگیری
تتر در حال تبدیل شدن به تهدیدی برای ارزهای فیات به عنوان یک مکانیزم انتقال ارزش است. ناتوانی بانکهای مرکزی در خصوص معرفی جایگزین کارآمد برای USDT در بازار ارزهای دیجیتال منجر به تسلط تتر بر این بازار شده است. شواهد محکمی وجود دارد هرجایی پولشویی باشد باید منتظر حضور USDT نیز باشیم. استفاده از USDT برای انتقال پول بینالمللی نسبت به سایر ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین ترجیح داده میشود، زیرا قیمت آن ثابت است. تتر افرادی که قصد استفاده از USDT دارند را ملزم به احراز هویت متمرکز نمیکند، زیرا بدون دریافت اطلاعات از صرافیهایی که از USDT استفاده میکنند، روش قابل اطمینانی برای شناسایی و تفکیک افراد حاضر در زمینه پولشویی و معاملهگران وجود ندارد.
فعالیت تتر طی سالیان گذشته منجر به ایجاد مکانیزمهای انعطافپذیر جدیدی شده است. امروزه تتر در پنج بلاک چین مستقل استفاده میشود و بخش عمده تراکنشهای درون زنجیرهای آنها را شامل میشود و در بعضی موارد، منجر به ازدحام شبکه نیز میشود. ابزارهای تحلیل بازار و بلاک چین کنونی نمیتوانند سطح قابل قبولی از کارآمدی احراز هویت و اقدامات ضدپولشویی را ارائه دهند. این ابزارها نمیتوانند فعالیتهای پولشویی را شناسایی کنند. اطلاعات Chainalysis نشان میدهد که پولشویی در بازار ارزهای دیجیتال بسیار اندک است و فقط ۰.۳۴ درصد این نوع فعالیت غیرقانونی را شامل میشود.
بازرسی صادرکنندگان تتر به اعمال قانونی در سطح بینالمللی و اقدامات فنی منسجمی نیازمند است. هرچند، این موضوع باعث میشود که حاضرین در بازار به سمت استیبل کوینهای دیگری که مطابق قانون هستند هدایت شوند. هرگونه اقدام در جهت کاهش وابستگی بازار به USDT باید با ارائه جایگزین معتبرتر به صورت CBDC همراه باشد. اما باید قبول داشت که نقش تتر در بازار کریپتو را نمیتوان به سادگی از بین برد.
منبع: