همزمان با ثبت رکوردهای جدید هفتگی در سرمایههای قفلشده در دیفای، ارزهای دیجیتال مربوط به صرافیهای غیرمتمرکز بیسروصدا جهشهای سه رقمی را تجربه کردهاند.
به گزارش کوین تلگراف، امور مالی غیرمتمرکز طی سال گذشته بهصورت مداوم بر شهرت خود افزوده است و این مهم به لطف بنیادهای مستحکمی به دست آمده که توسط صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) برای دسترسی آسان به آخرین توکنها و پروژهها ایجاد شده است.
نمونههای رابط کاربری صرافیهای غیرمتمرکز مثل آیدکس (IDEX) یا اتر دلتا (Etherdelta) پیشتر هم وجود داشت. اما معاملهگری در شبکه دیفای زمانی واقعاً شروع شد و راهاندازی توکنهای تأمین مالی را تسهیل کرد که صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ (Uniswap) آغاز به کار کرد.
در ادامه با شش توکنی آشنا میشوید که بهترین عملکرد را در بخش امور مالی غیرمتمرکز داشتهاند.
توکن یونی سواپ (UNI)
یونی سواپ در ابتدا یک رابط کاربری ساده بود که امکان تبادل توکن میان دو توکن ERC-20 را فراهم میکرد. اما حالا به بخشی اصلی از دیفای تبدیل شده که بهسرعت در حال تکامل است و اکنون میانگین حجم معاملات روزانه آن یک میلیارد دلار و نقدینگی قفلشده در پروتکل آن ۳.۹۵ میلیارد دلار است.
پلتفرم یونی سواپ در ابتدا بدون توکن داخلی خود کار میکرد و کارمزدهای دریافتی به ذخیره نقدینگی واریز میشد. اما این پروژه پس از راهاندازی پلتفرم رقیبش یعنی سوشی سواپ (SuchiSwap)، یک ایردراپ (airdrop) شگفتانگیز برای کاربران پلتفرم و تأمینکنندگان نقدینگی اجرا کرد. پتلفرم سوشی سواپ (SUSHI) در زمان راهاندازی همان رابط کاربری یونی سواپ را داشت، اما توکن حاکمیتی سوشی را نیز ارائه میکرد.
قیمت توکن یونی سواپ (UNI) پس از انتشار و فهرست شدن در چندین صرافی برتر، بهسرعت به بالاتر از هفت دلار رسید، اما در ۴ نوامبر تا قیمت ۱.۹۳ دلار اصلاح خورد. از آن زمان تاکنون، قیمت یونی سواپ به افزایش ادامه داده و در ۲۰ فوریه به سقف تاریخی ۳۲.۵۰ دلار رسید. در زمان ویرایش این گزارش (۸ مارس – ۱۸ اسفند ۹۹) یونی سواپ با رسیدن به بالای ۳۳ دلار رکورد تاریخی جدیدی را به ثبت رسانده است.
هیجان ناشی از انتشار یونی سواپ نسخه سوم و امکان سهامگذاری و کسب بخشی از کارمزدها برای دارندگان این توکن همچنان به انگیزش افزایش تقاضا و قیمت کمک میکند.
توکن سوشی سواپ (SUSHI)
آغاز سوشی سواپ داستانی جنجالی دارد. این صرافی بهعنوان یک نسخه مشابه از یونی سواپ آغاز به کار کرد و توسعهدهنده اصلی آن توکنهای خود را در بازار تخلیه و سپس همه منابع مالی را برای توسعه پروژه اهدا کرد. اما این صرافی از آن زمان به یک صرافی غیرمتمرکز برتر بهلحاظ مشارکت کاربران و قیمت توکن تبدیل شده است.
حاکمیت و سهامگذاری جزو اولین امکاناتی بود که دارندگان سوشی سواپ از آن بهرهمند شدند. همچنین طرحهای تشویقی فزاینده برای تأمینکنندگان اولیه نقدینگی نیز ارائه شد که برخی آن را «حمله خونآشام» به یونی سواپ نامیدند.
قیمت توکن سوشی سواپ پس از فهرستشدن، از ۱.۱۶ دلار در ۲۹ اوت به ۸.۸۴ دلار در ۱ سپتامبر افزایش یافت، اما تخیله توکن توسط توسعهدهنده اصلی «Chef Nomi» در بازار آزاد، باعث شد توکن سوشی سواپ به کف ۰.۴۷۵ دلار در ۴ نوامبر سقوط کند.
قیمت این توکن از آن زمان بیش از ۴۰۸۰ درصد رشد کرده و در ۲۰ فوریه به بالاترین رقم در ۱۹.۷۷ دلار رسید. صرافی سوشی سواپ نیز با ۳.۵۶ میلیارد دلار تأمین نقدینگی فعلی برای این پروتکل، در رتبه ششم پلتفرمهای دیفای از لحاظ ارزش کل قفلشده قرار گرفته است.
توکن کیک (CAKE)
صرافی پن کیک سواپ (PancakeSwap) شاهد رشد چشمگیری در قیمت توکن آن در دو ماه اول سال ۲۰۲۱ بوده است؛ چراکه بهعنوان یک صرافی غیرمتمرکز رقابتی و اولین پروژه میلیارد دلاری در اسمارت چین بایننس (BSC) ظاهر شده است.
کارمزدهای سرسامآور شبکه اتریوم (ETH) راه را برای اسمارت چین بایننس هموار کرده تا نقدینگی و کاربران را از رقبای برتر مستقر در اتریوم برباید و کیک برای تسهیل این روند وارد میدان شده است.
این پروتکل فهرست گستردهای از استخرهای سهامگذار، فرصتهای کشت سود (yield farming)، یک بخش کلکسیونی و یک بختآزمایی داخلی را ارائه میدهد، که باعث شده علاوه بر تبدیلشدن به یک پلتفرم دیفای، بسیاری از موضوعات داغ در حوزه رمزارزها را به خود اختصاص دهد.
توکن کیک تا قبل از اواخر ژانویه ۲۰۲۱، بهطورکلی زیر قیمت ۰.۷۰ دلار معامله میشد و کف قیمت آن در ۰.۱۹۴ دلار در ۳ نوامبر ۲۰۲۰ رقم خورد. افزایش قیمت این توکن از حدود هفته آخر ژانویه شروع شد که با هجوم معاملهگران r/Wallstreetbets در بازارهای سنتی تقریباً همزمان بود.
این توکن پس از کف ۰.۱۹۴ دلار، شاهد انفجار ۱۱,۰۰۰ درصدی بود، به شکلی که در ۱۹ فوریه وقتی که اسمارت چین بایننس بهلطف منابع چشمگیر اکوسیستم بایننس به رقیب برتر شبکه اتریوم تبدیل شد، سقف تاریخی ۲۰.۳۳ دلار را تجربه کرد.
توکن سروم (SRM)
سروم (Serum) یک صرافی غیرمتمرکز مشتقات (قراردادهای آتی و اختیار) است که در شبکه بلاک چین سولانا (Solana) فعالیت میکند. این صرافی غیرمتمرکز محصول همکاری تیم سولانا و اپراتورهای صرافی مشتقات رمزنگاریشده اف تی ایکس (FTX) است.
سولانا به این دلیل برای میزبانی این صرافی غیرمتمرکز انتخاب شد که پتانسیل ۷۱۰,۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه را دارد و ظرفیت کنونی آن امتحان ۵۰,۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پس داده است. با توجه به اینکه شبکه اتریوم در حال حاضر ۱۵ تراکنش در ثانیه انجام میدهد و کارمزد آن بهدلیل تراکم شبکه بسیار بالا است، سولانا و سروم میتوانند بهزودی شاهد افزایش استفاده از سوی معاملهگرانی باشند که بهدنبال کارمزد کمتر هستند.
سروم به دارندگان توکن خود این امکان را میدهد که توکنهایشان را برای دریافت سود سهامگذاری کنند و همچنین از آن برای کاهش کارمزد معاملات تا ۵۰ درصد استفاده کنند. این صرافی با پشتیبانی از تراکنش میانزنجیرهای، امکان مبادله دارایی را بدون نیاز به اعتماد در میان بلاک چینهای مختلف از طریق شبکهای متشکل از بیش از ۱۰۰ اعتبارسنج فراهم میکند.
پس از شکست قیمتها در پی راهاندازی دیفای در تابستان سال ۲۰۲۰، قیمت سروم در ۴ نوامبر به کف ۰.۷۸ دلار رسید و پس از آن با پشتیبانی رو به صعود گذاشت. از آن زمان، با افزایش توجه به گزینههای غیر اتریوم، قیمت سروم با رشد ۹۴۴ درصدی به سقف جدید ۸.۱۳ دلار در ۲۵ فوریه رسیده است.
لینا (LINA)
لینیر فایننس (Linear Finance) یک تازهوارد به عرصه دیفای است که پس از انتشار ابتدایی بهعنوان توکن ERC-20، بهتازگی روی اسمارت چین بایننس راهاندازی شده است.
این پروتکل قابلیت قفل کردن توکنها را برای ضرب توکنهای دارایی سینتتیک در لینیر که به «لیکوئید» معروف هستند، فراهم کرده است. افزون بر این، به کاربران امکان میدهد با استفاده از کارمزدهای پویا و معامله آنها در بستر امور مالی غیرمتمرکز، به داراییهای سنتی مثل ارزهای خارجی و کالاها دسترسی داشته باشند.
روش میانزنجیرهای لینیر به کاربران امکان میدهد از کارمزدهای کمتر بهرهمند شوند. همچنین، راهکار اوراکل داخلی آن به مقابله با مشکل فرانترانینگ که هماکنون در پروتکلهای مبتنی بر اتریوم مشاهده میشود، کمک میکند.
معرفی قابلیتهای حاکمیتی و فراهم کردن امکان رأیدهی درباره مسیر آینده پروژه، بخشی از برنامههای لینا برای آینده این پروتکل است. این رأیگیری شامل تصمیمگیری درباره مقدار کارمزد تراکنشها و میزان بودجه اختصاصیافته برای صندوق بیمه نیز خواهد شد.
پس از عرضه توکن لینا در سپتامبر ۲۰۲۰، قیمت آن در ۱۹ نوامبر به پایینترین سطح خود یعنی ۰.۰۰۴۷ دلار کاهش یافت. اما پس از مهاجرت آن به اسمارت چین بایننس و اعلان چندین شراکت و فهرستشدن در صرافیها، با رشد شگرف ۳,۳۰۰ درصدی به ۰.۱۱۲ دلار در ۱۲ فوریه رسید.
صرافی ویوز و نرمافزارهای در حال رشد دیفای
ویوز (Waves) یک بلاک چین چندمنظوره است که از انواع نرمافزارهای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند شامل صرافیهای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند.
یکی از بخشهای جداییناپذیر اکوسیستم ویوز، صرافی ویوز است که در ابتدا با نام Waves DEX در سال ۲۰۱۷ راهاندازی شد. این صرافی امکان معاملهگری و سهامگذاری سریع، ایمن و کمهزینه را برای داراییهای عمده ارزهای دیجیتال و همچنین توکنهای ایجادشده روی پروتکل ویوز فراهم میکرد.
میانگین حجم معاملات ۲۴ ساعته در صرافی ویوز در حال حاضر ۱۰ میلیون دلار است. اما افزایش قیمت اخیر توکن ویوز (WAVES) در کنار مجموعه در حال گسترش نرمافزارهای دیفای مانند Swop.fi، و همچنین با توجه به اینکه به نظر میرسد کارمزدهای شبکه اتریوم تا انتشار کامل اتریوم ۲ همچنان بالا خواهد بود، باعث افزایش چشمگیر فعالیتها در اکوسیستم ویوز خواهد شد.
منبع: