مرورگر بریو (Brave) اولین مرورگری است که از ویژگی فایل سیستم بین سیارهای (IPFS) در آپدیت جدید خود پشتیبانی میکند. IPFS مخفف InterPlanetary File System به معنای سیستم توزیع فایل همتا به همتا و غیرمتمرکز است و کاربران به کمک آن میتوانند تجربه بهتری در استفاده از اینترنت داشته باشند.
مرورگر Brave از سال ۲۰۱۸ کار خود را شروع کرده است. Brave با فراهم کردن حریم خصوصی بیشتر و حذف تبلیغات، توانسته طرفداران زیادی پیدا کند. این مرورگر امنیت محور در آپدیت جدید خود، ویژگی جدیدی را به وجود آورده است؛ این ویژگی به کاربران اجازه میدهد که با استفاده از فایل سیستم بین ستارهای (IPFS) به محتوای دلخواهشان دسترسی پیدا کنند.
IPFS سیستم غیرمتمرکزی برای به اشتراک گذاشتن دادهها است که با استفاده از آن، وبسایتها میتوانند روی سایر نودهای IPFS اجرا شوند. طبق اظهارات آزمایشگاه این پروتکل، ارائهدهندگان سیستم توزیع همتا به همتا یا IPFS، پهنای باند را کاهش میدهند و سرعت اینترنت را بهبود میبخشند، و به آنلاین بودن محتوا در همه زمان کمک میکند.
مالی مکینلی (Molly Mackinlay) مدیر پروژه IPFS تاکید کرد که این پروژه به کاربران کشورهایی که با وبسایتهای بلاک شده سر و کار دارند کمک میکند. او در یک مصاحبه خبری گفت:
امروزه کاربران در سراسر دنیا به محتواهای محدود شده دسترسی ندارند. برای مثال در تایلند بخشی از ویکیپدیا در دسترس نیست، در ترکیه بیش از ۱۰۰,۰۰۰ وبسایت بلاک شدهاند و دسترسی به اطلاعات ویروس کووید-19 در چین محدود شده است. از این پس، کاربران با اتصال به اینترنت با استفاده از مرورگر Brave و از طریق IPFS، به تمامی این اطلاعات دسترسی خواهند داشت.
این ویژگی با خط مشی مرورگر بریو همخوانی دارد که به کاربر کنترل کامل بر محتوا ارائه میکند. به عنوان مثال به ازای مشاهده تبلیغات نشان داده شده در مرورگر Brave، با استفاده از توکن بومی خود Basic Attention Token-BAT پاداش میدهد. کاربران این مرورگر میتوانند از این توکنها برای پاداش دادن به ناشران محتوا و نویسندگان وبسایتها استفاده کنند و یا این توکن را به پول و یا سایر ارزهای دیجیتال تبدیل کنند. همچنین Brave این امکان را فراهم کرده است که کدهای Tracker و کوکیهای وبسایتها توسط کاربران مسدود شوند.
ویژگی IPFS در مرورگر Brave چگونه عمل میکند؟
کاربران برای استفاده از IPFS باید ابتدا نسخه ۱.۱۹ مرورگر را از سایت Brave نصب کنند. در ادامه دو مسیر وجود دارد. مسیر اول قرار دادن یک لینک IPFS در مرورگر است که به کاربر اجازه میدهد به محتوای مدنظر از طریق یک gateway عمومی دسترسی پیدا کند.
مسیر دوم، نصب یک نود Local IPFS است که هم شبکه را قویتر میکند و هم برای کاربر امکان مشاهده آفلاین محتواهای قبلی را فراهم میکند. اگر مرورگر Brave محتوای IPFS را شناسایی کند، در این صورت برای کاربر اجازه استفاده از نودهای محلی را فراهم میکند.
در حال حاضر این امکان تنها در نسخه دسکتاپ مرورگر Brave وجود دارد.
برایان باندی (Brian Bondy) از موسسان شرکت بریو میگوید:
IPFS برای بلاک چین و اصالت اطلاعات ارائه شده و از اهمیت خاصی برخوردار است. از طریق IPFS امکان دسترسی به مطالب سانسور شده توسط شرکتها و دولتها فراهم شده است.
یکی از اهداف این پروژه این است که با استفاده از بازخوردهای کاربران و توسعهدهندگان، چشم اندازی از دسترسی غیرمتمرکز به اطلاعات موجود به دست آید و به مرور در آپدیتهای بعدی این ویژگیهای جدید به آن اضافه شود. کاربران مرورگر Brave که امکانات IPFS را فعال کرده باشند در جریان قطعی اینترنت، باز هم به شبکهای از اطلاعات دسترسی خواهند داشت. به این صورت که IPFS هر آنچه را در مرورگر استفاده میکنید نگه میدارد و در صورت قطع شدن اینترنت برای استفاده مجدد در اختیار کاربر قرار میدهد.
آیالا از مدیران IPFS میگوید:
این امکان وجود دارد که در حالت آفلاین، فایلها و اطلاعات بین کاربران به اشتراک گذاشته شود. نودها هم از طریق شبکههای محلی میتوانند یکدیگر را پیدا کنند، حتی اگر به اینترنت متصل نباشند.
منبع: