یونیسواپ، محبوبترین صرافی غیرمتمرکز جهان سرانجام مشخصات فنی و تاریخ عرضه بهروزرسانی به شدت موردانتظار نسخه سوم صرافی خود را اعلام کرد.
پس از چندین ماه تیزر و معرفی درباره اعلام موارد مذکور، یونیسواپ سرانجام مشخصات فنی بهروزرسانی نسخه سوم خود را فاش کرد. یونیسواپ همچنین افزود که عرضه شبکه اصلی برای تاریخ ۵ می (۱۵ اردیبهشت) برنامهریزی شده است.
یونیسواپ بیان کرده است که نسخه سوم، انعطافپذیرترین و مقرون بهصرفهترین بازارساز موجود خواهد بود. هرچند، راهکارهای مقیاسپذیری موردانتظار برای کاهش کارمزد تراکنشها در ماه می عرضه نمیشوند و به زمان بعدی موکول شدهاند.
یونیسواپ در این خصوص گفته است:
ما در عرضه ۵ می، لایه اول شبکه اصلی اتریوم را هدف قرار دادهایم و اجرای لایه دوم بر بستر Optimism مدتی بعد انجام خواهد شد.
نقدینگی متمرکز یونیسواپ
یونیسواپ بیان کرده است مهمترین بهبود در این نسخه، نقدینگی متمرکز است که وضعیتهای ارائهدهندگان نقدینگی را در یک استخر جمعآوری میکند. سپس از این استخر برای ترسیم منحنی قیمت استفاده میشود.
ارائهدهندگان نقدینگی میتوانند با راندمان ۴۰۰۰ برابری نسبت به نسخه دوم یونیسواپ، نقدینگی ارائه دهند و سود بیشتری کسب کنند.
یونیسواپ در این خصوص گفت:
در نسخه سوم یونیسواپ، ارائهدهندگان نقدینگی میتوانند سرمایه خود را در محدودههای قیمتی مختص به خود متمرکز کنند و با قیمت دلخواه خود به ارائه نقدینگی بپردازند.
این بهبود منجر به اجرای معاملات اسلیپیج کمتر میشود، در حالی که به یلد فارمرها امکان میدهد تا حضور خود در ارز دیجیتال موردنظر را افزایش دهند و ریسک از دست رفتن سرمایه خود را کاهش دهند. یونیسواپ همچنین بیان کرده است که منحنیهای قیمت شخصیسازیشده بدان معنا خواهند بود که وضعیتهای نقدینگی دیگر قابل تعویض و تغییر نیستند و به جای توکنهای ERC-20 به صورت توکنهای NFT ارائه میشوند.
بهبود دیگر در خصوص اوراکلهای قیمت است که استفاده از آنها نسبت به نسخه قبلی یونیسواپ، آسانتر و ارزانتر شده است.
متاسفانه برای کاربرانی که در این پروتکل به صورت نهنگ فعالیت نمیکنند، اقدام اندکی برای کارمزد تراکنشها در نظر گرفته شده است. طبق گزارش Etherscan، کارمزد تراکنشهای این پروتکل تا ۴۰ دلار هم برآورد شده است.
روز سهشنبه وایت پیپر نسخه سوم یونیسواپ منتشر شده است. در اقدامی متقابل با فعالیتهای سوشیسواپ که هیدن آدامز (Hayden Adams) مو به موی کد یونیسواپ را کپی کرده است، تیم یونیسواپ یک بخش با عنوان “مجوز منبع کسبوکار” در وایت پیپر قرار داده است که به عنوان تاخیر در استفاده تجاری از این کد به مدت ۲ سال عمل میکند. پس از این مدت، این کد به صورت متن باز درمیآید تا پروژههای دیگر از آن استفاده کنند.
با وجود این مجوز، هیچکس نمیتواند کدبیس یونیسواپ را به طور کامل کپی کند. هرچند مشخص نیست که میتوان بانک کد یونیسواپ را کپی کرد یا خیر. این موضوع، فاصله زیادی با ماهیت متن باز اکثر پروژههای ارز دیجیتال ایجاد میکند.
یونیسواپ در این خصوص گفت:
ما معتقدیم که زیرساخت دیفای سرانجام باید رایگان و متن باز باشد. در عین حال، به نظر ما جامعه یونیسواپ باید اولین جامعهای باشد که اکوسیستمی حول کدبیس نسخه سوم یونیسواپ ایجاد میکند.
این مجوز مربوط به ماه آگوست سال گذشته و “تابستان دیفای” است که طی آن، Chef Nomi نرمافزار یونیسواپ را کپی و یک توکن جدید ایجاد کرد. این توکن به عنوان مشوقی برای جذب نقدینگی از یونیسواپ به سمت پروژه Chef Nomi یعنی سوشیسواپ عمل کرد.
وضعیت قیمت توکن UNI
قیمت توکن اصلی یونیسواپ با ۸.۵ درصد کاهش به ۳۱ دلار برگشته است. ممکن است عدم وجود مقیاسپذیری در عرضه اولیه نسخه سوم یونیسواپ، کسانی که به کاهش کارمزد گس امید داشتند را ناامید کرده باشد. بهبودهای نسخه سوم به نظر میرسد به نفع دارندگان کلانی است که به ارائه نقدینگی میپردازند و این موضوع بر احساس حاکم بر بازار UNI تاثیر گذاشته باشد.
طی دو هفته گذشته، قیمت توکن UNI با 15 درصد کاهش مواجه بوده است، اما همچنان از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون با رشد ۵۲۰ درصدی همراه بوده است.
منبع: