ارزهای رمزپایه متعددی وجود دارند که کپی شده، کلاهبرداری یا از نظر فاندامنتال بی فایده هستند، اما تعداد انگشت شماری از ارزهای دیجیتال وجود دارند که از بقیه متمایز می شوند و بی نظیر و با ارزش هستند. مونرو (XMR) در لیست دوم است، از نظر فاندامنتال یک ارز رمزنگاری خوب و کاملا ناشناس است. به عبارت دیگر، مونرو (XMR) پادشاه ارزهای محرمانه است که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت. هنگام انتشار این مقاله مونرو دارای حجم بازار ۱.۲ میلیارد دلاری است و با ارزش ۷۴ دلار معامله می شود.
تفاوت بیت کوین و مونرو
برای درک چگونگی منحصر به فرد بودن مونرو (XMR)، ابتدا لازم است تفاوت آن را با بیتکوین (BTC) بدانیم. تمام تراکنش های بیت کوین قابل ردیابی از طریق بلاکچین آن است و میتوان مبدا و مقصد همه بیت کوین ها را از ابتدا تا لحظه پیگیری کرد. البته دارنده کیف پول ها را نمیتوان ردیابی کرد و آدرس ها قابل ردیابی است. میتوان گفت بیت کوین (BTC) یک شبکه شبه ناشناس است و با کمی تلاش میتوان بسیاری از تراکنش ها و صاحبان آنها را پیگیری کرد. اما مونرو (XMR) به گونه ای طراحی شده که کاملا گمنام است و این کار را از طریق امضاهای حلقوی و[ آدرس های مخفی] انجام میدهد.
معاملات بیت کوین (BTC) با کلید خصوصی کاربر امضا شده و با کلید عمومی قابل تأیید است و مبدأ و مقصد معاملات در معرض دید عموم قرار دارد. از طرف دیگر مونرو علاوه بر کلید خصوصی شما؛ از امضای حلقوی استفاده میکند که شامل کلیدهای چندین خروجی غیر مرتبط در بلاکچین است.
با این روش؛ تعیین سرچشمه تراکنش یک امر غیر ممکن است زیرا نمی توان اثبات کرد کدام یک از کلیدهای استفاده شده در معامله کلید کاربر است. بنابراین، امضاهای حلقوی یک سیستم اتوماتیک غیرمتمرکز و بدون نیاز به اعتماد را فراهم میکنند.
آدرس های مخفی؛ از دیگر ویژگی های مهم
آدرس های مخفی بخش مهم دیگری از حریم خصوصی را ارائه می دهند. وقتی شخصی مونرو (XMR) ارسال می کند، یک آدرس عمومی تصادفی از طرف گیرنده ایجاد می کند. هر تراکنش مونرو (XMR) که برای یک گیرنده خاص ارسال می شود ابتدا به آدرس های مختلف می رود و این روند باعث ایجاد مشکل در ردیابی مقصد یک معامله میشود.
فقط فرستنده و گیرنده هستند که میدانند معامله در کجا به پایان رسیده است و هیچ یک از ناظران خارجی نمی توانند این موضوع را تشخیص دهند. همچنین، گیرنده تراکنش دارای یک کلید مشاهده است، بنابراین او تنها کسی است که می تواند کلیه معامله هایی را که در آدرس خود انجام داده است ببینند.
عامل مهم دیگر این است که کلیه کاربران مونرو (XMR) ملزم به استفاده از خصوصیات این حریم خصوصی هستند. این سیستم اختیاری نیست و به همین دلیل مانع از این میشود که کاربران مونرو (XMR) گزینه شفافیت در تراکنش خود را داشته باشند.
ضد اسیک (ASIC) بودن؛ غیرمتمرکز بودن بیشتر برای مونرو
گذشته از تکنولوژی قدرتمند حفظ حریم خصوصی، مونرو (XMR) سعی دارد با ممنوع کردن استفاده از دستگاه های اسیک (ASIC)، سیستم استخراج خود را غیر متمرکز کند. این یک جنگ طولانی مدت است، چون زمانیکه یک شبکه خیلی شلوغ شود و تعداد ماینرها افزایش یابد؛ ورود اسیک ها اجتناب ناپذیر خواهد بود. در ماه اکتبر سال جاری، مونرو (XMR) الگوریتم جدید استخراج با نام رندوم ایکس (RandomX) را منتشر می کند تا ASIC ها را خنثی کند و هشریت را به دست ماینر های CPU و GPU بازگرداند.
این اتفاق بسیار موضوع مهمی است زیرا اسیک (ASIC)ها بر شبکه بیت کوین (BTC) غلبه کرده اند و تمام CPU ها و GPU ها را از صحنه خارج کرده اند. نتیجه این کار متمرکز شدن نسبی قدرت استخراج است و افراد معدودی میتوانند این ارز را استخراج کنند. در حالی که مونرو (XMR) در تلاش است تا جلوی این موضوع را بگیرد تا هر کسی با یک کامپیوتر بتواند مونرو (XMR) را با یک CPU یا GPU ماین کند.
الگوریتم bulletproofs؛ افزایش مقیاس پذیری مونرو
عامل نهایی راجع به عالی بودن شبکه مونرو (XMR) این است که با اجرای الگوریتم ضد گلوله (bulletproofs) توانسته است اندازه معاملات و هزینه های معاملات خود را به شدت کاهش دهد. در دراز مدت، مونرو (XMR) دارای حداقل پاداش بلاک به منظور حفظ شبکه ماین شده است حتی اگر هزینه های معامله پایین ترین حد ممکن باشد. در اصل، مونرو (XMR) طوری طراحی شده است که بسیار مقیاس پذیر باشد.
در طول بازار صعودی و فوران آلتکوین ها که در ژانویه سال ۲۰۱۸ به اوج خود رسید، مونرو (XMR) تا ۴۸۰ دلار افزایش قیمت داشت و بعد از آن در ماه دسامبر همان سال که بدترین زمان مونرو محسوب می شود؛ به ۴۰ دلار رسید. در روند صعودی امسال مونرو توانست رشد نسبی داشته باشد و به ۱۲۰ دلار رسید اما همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم فعلا با ارزش ۷۴ دلار معامله می شود.
جمع بندی
با وجود تمام نقاط قوتی که راجع به این ارز دیجیتالی گفتیم؛ به نظر می رسد مونرو پایین تر از ارزش واقعی خود معامله میشود. اگر این ارز دیجیتالی که در رتبه ۱۲ ام بازار قرار دارد را با رقبای بالاتر از خود مقایسه کنید؛ متوجه میشوید این ارز دیجیتال مزیت های زیادی نسبت به آنها دارد و میتواند جایگاه آن را برای خود کند. تقریبا تمام کسانیکه فضای ارز های دیجیتال را دوست دارند و به دنبال ناشناس ماندن و حفظ محرمانگی خود هستند؛ مونرو را بهترین گزینه می بینند و از آن استفاده میکنند. همچنین، مونرو (XMR) تلاش کرده است تا شبکه خود را تا حد امکان مقیاس پذیر و غیرمتمرکز نگه دارد.
در نهایت میتوان گفت فارق از بیت کوین؛ مونرو یکی از بهترین انتخاب های ممکن برای سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال است و حتما با گذر زمان نقش پر رنگی ایفا خواهد کرد. این شبکه با سیستم کارکرد خاص خود و ویژگی های منحصر به فرد خود؛ میتوان یکی از ماندگار ترین کریپتو های بازار باشد.
منبع: