تپروت (Taproot) یک بهروزرسانی مهم در شبکه بیت کوین است که یک اتفاق نظر را در جامعه بیت کوین بهوجود آورده است. این بهروزرسانی بهتازگی مورد پذیرش بیش از ۹۰٪ استخراج کنندگان شبکه بیت کوین قرار گرفته است.
به گزارش کریپتو بریفینگ، تپروت اولین بهروزرسانی بیت کوین در ۴ سال گذشته است. این رویداد پس از بهروزرسانی سگویت (Segwit) صورت میگیرد. سگویت در نهایت به جداسازی بیت کوین و بیت کوین کش انجامید.
تپروت کلیدهای عمومی همه کاربران را در یک تراکنش پیچیده و یک کلید منحصربهفرد جدید ترکیب میکند. این کار حریم خصوصی را افزایش میدهد و فضای بلاک مورد نیاز را کاهش میدهد.
تپ روت در را به روی قراردادهای هوشمند در شبکه بیت کوین باز میکند و در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) اجرا خواهد شد.
تپ روت اولین بهروزرسانی پروتکل بیت کوین در ۴ سال گذشته است که حریم خصوصی و امنیت بهتری را برای بلاک چین بیت کوین فراهم میکند همچنین موجب بهبود کارایی قرارداد هوشمند میشود.
بیش از ۹۰٪ هش ریت استخراج بلاک چین بیت کوین در انتهای هفته بهروز رسانی تپروت را پذیرفتند که نشان میدهد اکثریت جامعه برای اجرای تغییرات در این پروتکل آماده است. تپروت اولین بهروزرسانی بیت کوین پس از بهروزرسانی سگویت است که بیت کوین کش را بهوجود آورد. اگرچه بایننس تاحدودی نسبت به تپروت مقاومت نشان داد، اما بهنظر میرسد این بهروزرسانی اکنون تأیید جامعه بیت کوین را بهدست آورده است. تپروت در بلاک ۶۸۷۲۸۵ قفل شد. اسلاش پول (SlushPool) یکی از استخرهای برتر استخراج بیت کوین، روز شنبه این بلاک را استخراج کرد.
برای درک مزایای بهروزرسانی تپروت، باید درکی نسبت به عملکرد تراکنشهای درون زنجیرهای داشته باشید. در حقیقت یک آدرس عمومی، اثبات رمزنگاریشدهای را تولید میکند که تمام مجوزهای مناسب برای انجام تراکنش را دارد. این آدرس برای انجام این کار از کلید خصوصی خود جهت ارائه یک امضای منحصربهفرد و اثبات اینکه تراکنش واقعا از طرف کاربر انجام شده است استفاده میکند.
این اثبات رمزنگاریشده در بلاک چین ذخیره میشود و توضیح میدهد که چرا ما میتوانیم هر تراکنش بیت کوین را ردیابی کنیم. با رمزگشایی اثباتهای رمزنگاریشده در هر بلاک، هر فردی میتواند تراکنشهای بین آدرسها را دنبال کند و فرستنده و گیرنده را از کلیدهای عمومی آنها شناسایی کند.
قراردادهای هوشمند تعاملات بین چندین آدرس هستند که اجازه میدهند تراکنشهای پیچیدهتر انجام شوند. اگرچه قراردادهای هوشمند بیشتر با اتریوم مرتبط هستند، اما بر روی شبکه بیت کوین نیز میتوانند ایجاد شوند. قراردادهای هوشمند از کدی تشکیل شدهاند که شرایط هر تراکنش را تعیین میکند و میتواند شامل کاربران مختلفی باشد.
در شکل فعلی شبکه بیت کوین، قراردادهای هوشمند نیاز به فضای زیادی جهت ذخیرهسازی در بلاک چین دارند. ازآنجاکه کارمزدهای تراکنش تابعی از مقدار فضایی است که یک تراکنش میخواهد در بلاک اشغال کند، ایجاد قراردادهای هوشمند در بیت کوین بسیار گران تمام میشود. زیرا چنین تراکنشهای پیچیدهای باید تمام کلیدهای عمومی مربوط به هر قرارداد هوشمند را به هم پیوند دهند. این امر نوع پروژههای دیفای (DeFi) را که در اتریوم هستند کاملاً غیرممکن میکند.
تپروت کلیدهای عمومی کاربران شرکت کننده در یک قرارداد هوشمند را ترکیب میکند و یک کلید عمومی جدید ایجاد میکند. این کلید میتواند یک امضای منحصربهفرد ایجاد کند که فقط برای آن ترکیب آدرسهای خاص امکانپذیر است. این امضاهای دیجیتال، امضاهای اشنور (Schnorr) نام دارند که کلاوس اشنور (Claus Schnorr) ریاضیدان آلمانی در دهه ۱۹۷۰ آنها را اختراع کرد.
این امضاها نسبت به پیادهسازیهای قبلی دو مزیت دارند. اول اینکه کلیدهای عمومی کاربر را در هر قرارداد هوشمند پنهان میکنند؛ به این معنی که فقط کلید عمومی ترکیبشده و منحصربهفرد در بلاک چین قابل مشاهده است. دوم اینکه آنها بهشدت مقدار فضای مورد نیاز در هر بلاک را برای ایجاد قراردادهای هوشمند پیچیده کاهش میدهند. لازم به ذکر است امضای کوچکتر کارمزد کمتری نیاز دارد؛ موضوعی که احتمالاً بسیاری از کاربران بیت کوین از آن استقبال میکنند. هزینه استفاده از شبکه در ماه آوریل (فروردین) و بهدنبال افزایش قیمت بیت کوین به رکورد جدیدی دست یافت.
میانگین کارمزد تراکنش بیت کوین
تپ روت بهطور موثر تعاملات پیچیده قرارداد هوشمند بیت کوین را شبیه به پرداختهای ساده بین دو کلید عمومی میکند. توانایی اجرای قراردادهای هوشمند، مسیر بیت کوین را برای اجرای فعالیتهای امور مالی غیرمتمرکز هموار میکند، مانند آنچه که در اتریوم انجام میشود. این تغییرات بر روی شبکه لایتنینگ نیز اعمال خواهد شد که ممکن است بهترین مکان برای قراردادهای هوشمند در شبکه بیت کوین باشد. تپروت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) راهاندازی میشود.
منبع: