در سالهای اولیه ورود بیت کوین به دنیا، در ایران نیز افرادی بودند که خیلی زود با این پول دیجیتال آشنا شدند و شروع به استخراج آن کردند. این موضوع احتمالا به سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ (۱۳۹۰ و ۱۳۹۱) بر میگردد؛ البته این تاریخ حدودی است و به طور دقیق نمیتوان آن را پیدا کرد. اما از آنجایی که برخی فعالان این حوزه در ایران، از همان سالها شروع به کار کردهاند، احتمالا ماینینگ بیت کوین در ایران هم از همان تاریخ آغاز شده است. در این مقاله به بررسی تاریخچه ماینینگ بیت کوین در ایران و روندی که تا امروز طی کرده، چالشهای استخراج بیت کوین در ایران، دستهبندیهای استخراجکنندگان، مقدار هش ریت شبکه بیت کوین در ایران، دلایل استخراج بزرگترین رمز ارز در کشور، سودآور بودن یا نبودن استخراج BTC، تاثیرات قانونگذاریها در طول سالها و مقدار بیتکوینی که سالانه در ایران استخراج میشود، میپردازیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه و چالشهای استخراج بیت کوین در ایران
در سالهای ابتدایی ورود تکنولوژی بلاک چین و رمز ارزها به ایران، قانونگذاری مشخصی برای ماینینگ بیت کوین در ایران وجود نداشت؛ البته در سالهای گذشته امکان استخراج بیتکوین با کامپیوتر عادی و CPU وجود داشت و عدهای با رایانه شخصی خود BTC ماین میکردند. اما با گذشت زمان و بالا رفتن سختی شبکه Bitcoin، امکان استخراج با استفاده از تجهیزات خانگی از میان رفت؛ بنابراین ماینرهای قدیمیتر و افرادی که تازه به حوزه استخراج وارد شده بودند، شروع به خرید دستگاههای اسیک (Asic) کردند و فعالیت خود را از خانههای خود به کارخانهها، سولهها و هر جایی که شرایط مناسب فراهم بود، انتقال دادند.
استخراج بیت کوین در ایران با استفاده از دستگاههای اسیک ادامه یافت و با افزایش قیمت بیت کوین، سود ماینرهای قدیمی نیز افزایش یافت؛ اما افرادی که در طول دو سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به جمع ماینرهای ایرانی پیوستند، سود چندانی دریافت نکردند و حتی برخی از آنها متضرر شدند؛ دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد، که از مهمترین آنها میتوان به افزایش قیمت دلار، افزایش قیمت بیتکوین (و در پی آن افزایش تعداد ماینرها و در نتیجه بالا رفتن هش ریت و سختی شبکه) و گران شدن نرخ مصوبه برق برای ماینرها اشاره کرد.
ارزهای دیجیتال از سالها قبل یکی از پرچالشترین موضوعات در تمام کشورها بوده است، که البته ایران هم از این موضوع مستثنی نیست. در ادامه، به چند مورد از چالشهای ماینینگ بیت کوین در ایران اشاره میکنیم:
- قرارگیری رمز ارزها در میان مصادیق قانون قاچاق ارز، که این موضوع بر روی استخراج ارزهای دیجیتال تاثیر منفی میگذارد.
- عنوان کردن دستگاههای ماینر به عنوان کالای قاچاق توسط مقامات دولتی
- حجم مصرف بالای انرژی در دستگاههای ماینینگ، که مناسب برق خانگی نیست و حتما باید مکانی با برق صنعتی برای استخراج در نظر گرفته شود.
- بروزرسانی دستگاهها و تعمیر و نگهداری آنها بسیار هزینهبر است.
- قوانین مشخصی در زمینه استخراج بیت کوین و سایر رمز ارزها وجود ندارد.
- هزینه بسیار بالا برای راه اندازی فارمهای ماینینگ؛ به طوری که هر کسی توانایی مالی این کار را ندارد.
- مدت زمان نسبتا طولانی برای بازگشت سرمایه اولیه مورد نیاز است.
- مخالفت با ماینینگ و سپس قانونگذاری آن و بعد دوباره مخالفت. این چرخه باعث عدم مشخص بودن وضعیت میشود.
- جریمه شدن ماینرها
- تصمیمگیری درباره ماینینگ توسط یک نهاد صورت نمیگیرد. در کنار توانیر، بانک مرکزی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مجموعه نظامی و غیره نیز در تصمیمگیری رگولاتوری ماینینگ دخیل هستند، که این باعث عدم هماهنگی و عدم توانایی تصمیمگیری میشود.
چند گروه ماینر بیت کوین در ایران وجود دارد؟
ماینرهای بیت کوین به چند دسته تقسیم میشوند:
- افرادی که تا ۵ دستگاه اسیک دارند و در منزل به ماینینگ بیتکوین میپردازند. توان برق خانگی تنها میتواند حداکثر تا ۵ دستگاه را پشتیبانی کند. این افراد به دنبال ساخت بلاکها و دریافت پاداش استخراج نیستند؛ زیرا توانایی این کار را ندارند و تنها به تایید تراکنشها و کسب درآمد مداوم ولی نسبتا کم میپردازند. البته این ماینرها معمولا به استخرهای ماینینگ میپیوندند تا شانس استخراج بلاکها را داشته باشند و درآمد خود را افزایش دهند.
- افرادی که فارم ماینینگ راه اندازی میکنند. این افراد سولهها یا کارخانههایی را اجاره میکنند (یا مالک آنها هستند) و به سرمایه گذاری هنگفت و خرید دهها و صدها دستگاه اسیک، شروع به استخراج انفرادی میکنند. شانس این افراد برای ساختن بلوکهای جدید بیشتر از دسته قبلی است.
- افرادی که فارمهای خود را به استخرها متصل میکنند. این ماینرها علاوه بر این که تعداد دستگاههای بیشتری دارند و تجهیزات پیشرفتهتری نسبت به دسته اول دارند، دستگاههای خود را به استخرها نیز متصل میکنند تا بتوانند درآمد خود را افزایش دهند.
- افرادی که به استخراج بیت کوین به صورت ابری روی میآورند. این افراد هیچ دستگاهی نگهداری نمیکنند و در واقع آنها را از سایتها و شرکتهای استخراج ابری (Cloud Mining) “اجاره” میکنند. البته در این نوع استخراج کلاهبرداریهای زیادی میشود و این شرکتها اکثرا پس از دریافت پول اجاره، سایت خود را بسته و یا به روشهای دیگری از مردم کلاهبرداری میکنند. دو نمونه از این کلاهبرداریهایی که با عنوان استخراج ابری در ایران انجام میشد، IMiner و IMS Mining بودند.
ایران چند درصد از هش ریت بیت کوین در دنیا را در اختیار دارد؟
طبق گزارش وبسایت تحلیلی Cbeci، در سپتامبر سال ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) ایران ۱.۷۴ درصد از کل هش ریت شبکه بیت کوین را در اختیار داشت و تا ما آپریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) این مقدار به ۴.۶۴ درصد رسید؛ یعنی چیزی حدود ۲.۵ برابر نسبت به دو سال قبل. این مقدار تغییر نشاندهنده استقبال ماینرهای ایرانی از ماینینگ بیت کوین و میزان سودآوری آن است.
در آوریل ۲۰۲۱، مقدار هشریت دیگر کشورها برابر است با:
- چین: ۴۶.۰۴ درصد
- آمریکا: ۱۶.۸۵ درصد
- قزاقستان: ۸.۱۹ درصد
- روسیه: ۶.۸۵ درصد
- مالزی: ۳.۴۴ درصد
- کانادا: ۳ درصد
- آلمان: ۲.۸۱ درصد
ایران بعد از چین، آمریکا، قزاقستان و روسیه، دارای بیشترین میزان استخراج بیت کوین در دنیاست.
چرا مردم ایران بیت کوین استخراج میکنند؟
با وجود دردسرها و دغدغههای زیادی که در زمینه ماینینگ BTC در ایران وجود دارد، اما باز هم هزینه برق در این کشور نسبت به بسیاری از دیگر کشورها کمتر است.
ایران به دلیل وجود تورم بسیار شدید، همواره با افزایش قیمت دلار مواجه است؛ بنابراین اگر قیمت بیت کوین ثابت بماند، ارزش آن در ایران افزایش مییابد و در حالی که میبینیم که قیمت بزرگترین رمز ارز دنیا نیز رشد میکند، پس ماینینگ این کوین میتواند سود نسبتا خوبی را برای ماینرها به ارمغان بیاورد.
البته از طرفی ما با هزینههای گزاف گمرک نیز مواجه هستیم. موضوع گمرک و مالیاتهای سنگینی که برای دستگاههای اسیک در نظر گرفته میشود، باعث کمتر شدن میزان سودآوری استخراج میشود. در بسیاری از مواقع نیز این دستگاهها به عنوان کالای قاچاق ضبط میشوند و تا مدتها به دست ماینر نمیرسند و زمانی ماینر میتواند از دستگاههای خود استفاده کند، که دیگر دیر شده و یا قیمت بیتکوین و سختی شبکه افزایش پیدا کرده و یا این دستگاهها دیگر توانایی ماینینگ مفید را ندارند.
پس افرادی که میخواهند به تازگی وارد عرصه استخراج بزرگترین رمز ارز شوند، باید ابتدا با ابزارهایی مانند ماشینحسابهای ماینینگ، هزینهها و میزان درآمدزایی دستگاه مورد نظر خود را محاسبه کنند و اگر سودآوری لازم را داشته باشد، اقدام به خرید دستگاهها و شروع استخراج بیت کوین کنند. یکی از سرویسهای میهن بلاکچین ، ماشین حساب ماینینگ بیت کوین است که میتوانید از طریق لینک زیر، به آن دسترسی داشته باشید.
آیا ماینینگ بیت کوین کار سودآوری است؟
میزان سودآوری استخراج بیت کوین در مجموع به عوامل زیر بستگی دارد:
- قدرت هش دستگاه و قیمت آن
- مصرف برق دستگاه
- هزینه برق مصوبه
- تعداد بیت کوینهایی که به عنوان پاداش به ماینر ارائه میشوند
- قیمت بیت کوین
- میزان سختی ماینینگ شبکه
- هزینههای راهاندازی و نگهداری تجهیزات استخراج
یکی از اسیکهای محبوبی که چند سال در بازار حضور دارد و طرفداران زیادی نیز دارد، دستگاه انتماینر S9 است. در ادامه، به مقایسه میزان سودآوری S9 از سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ میپردازیم.
اس۹ در وبسایت آمازون، با قیمت حدود ۱۰۰۰ دلار به فروش میرسد. در سال ۹۸، حدود ۱۳۰۰۰ تومان بود. پس هر دستگاه انت ماینر S9 به طور میانگین ۱۳ میلیون تومان قیمت داشت (البته بدون احتساب هزینه گمرک). در سال ۹۹ قیمت دلار از ۱۶۰۰۰ تا ۲۴۰۰۰ تومان در نوسان بود که اگر میانگین آن یعنی ۲۰۰۰۰ تومان را در نظر بگیریم، همین دستگاه با قیمت ۲۰ میلیون تومان عرضه میشد. در مرداد ماه سال ۱۴۰۰ (زمان نگارش این مقاله) که قیمت دلار حدود ۲۸۰۰۰ تومان است، دستگاههای S9 با قیمت ۲۸ میلیون تومان به فروش میرسند؛ البته همانطور که اشاره کردیم، این اسیک دارای مدلهای مختلفی است و قیمتهایی که اعلام کردیم، قیمت ضعیفترین دستگاه است؛ یعنی شما برای خرید یک دستگاه AntMiner S9 باید حداقل ۲۸ میلیون تومان هزینه کنید.
برق مصرفی S9 بین ۱۱۷۶ تا ۱۳۶۵ وات است. در سال ۹۸ و ۹۹، هزینه برق مصرفی برای ماینینگ ۹۶۵ تومان بود؛ اما در سال ۱۴۰۰، ناگهان برق مصوبه استخراج رمز ارزها تقریبا دو برابر شد و به ۱۶۵۷ تومان رسید، که همین موضوع باعث نصف شدن سود ماینرها میشود.
اگر در سال ۹۸ اگر با انتماینر اس ۹ به استخراج بیت کوین میپرداختید (با هزینه برق ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت و قیمت دلار ۱۳۰۰۰ تومانی)، با در نظر گرفتن هزینههای جانبی ثابت، میتوانستید ماهیانه حدود ۱۲۴ دلار یا حدود ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان درآمد داشته باشید.
در سال ۹۹، این مقدار درآمد (۱۲۴ دلار ماهیانه) به خاطر افزایش قیمت دلار (میانگین ۲۰۰۰۰ تومان) به حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید (تقریبا ۳۶ درصد رشد کرد).
اما اگر در سال ۱۴۰۰ شروع به ماینینگ بیت کوین با استفاده از دستگاه S9 میکنید، با احتساب برق ۱۶۵۷ تومانی به ازای هر کیلووات ساعت و البته افزایش ۳۴ درصدی قیمت دلار (۲۸۰۰۰ تومان) نسبت به سال ۹۹، شما تنها حدود ۹۷ دلار یا به عبارتی ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان درآمد دارید؛ همه این اعداد و ارقام بدون در نظر گرفتن هزینههای جانبی بود، که البته قیمت آنها نیز نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته است. این هزینههای جانبی شامل تهویه و نگهداری دستگاهها، هزینه اجاره محلی برای استخراج و غیره است.
البته ما قیمت بیت کوین را در نظر نگرفتهایم؛ در سال ۲۰۱۹ یا ۱۳۹۸، قیمت BTC بین ۴۰۰۰ تا ۷۴۰۰ دلار در نوسان بود. اگر ما میانگین آن را در نظر بگیریم (۵۷۰۰ دلار) استخراج بیت کوین با دلار ۱۳۰۰۰ تومانی، مقرون به صرفه بوده است.
سال ۹۹ (۲۰۲۰) ما با کاهش شدید قیمت بیتکوین در اثر وقوع پاندمی کووید-۱۹ مواجه شدیم. در این سال، بیت کوین از ۳۷۰۰ دلار به بیش از ۲۷۰۰۰ دلار رسید. اگر به طور میانگین قیمت بیت کوین را ۱۵۰۰۰ دلار در نظر بگیریم، با دلار ۲۰۰۰۰ تومانی و برق ۹۶۵ تومانی به ازای هر کیلووات ساعت، ماینینگ BTC میتوانست سود خوبی را برای ماینرها به ارمغان بیاورد؛ البته در این سال جمعآوری دستگاههای ماینرها توسط دولت شروع شد و بسیاری از افراد نتوانستند درآمدی داشته باشند.
اما تا تاریخ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ (۱۹ آگوست ۲۰۲۱) قیمت بیتکوین ابتدا به بالاترین قیمت تاریخی خود یعنی حدود ۶۴۰۰۰ دلار رسید و پس از آن با ریزش سنگینی که تا حدود ۳۰۰۰۰ دلار ادامه داشت، مواجه شد. اما امروز در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۴۰۰، قیمت بیت کوین در حدود ۴۷۰۰۰ دلار است و ما همین قیمت را معیار خود قرار میدهیم.
قیمت برق به ازای هر کیلووات ساعت ۱۶۵۷ تومان، قیمت دلار ۲۷۰۰۰ تومان و قیمت بیتکوین ۴۷۰۰۰ دلار است. البته در تابستان، از آنجایی که برق زیادی در کشور مصرف میشود و برق مدام قطع میشود، انگشت اتهامها به سمت صنعت ماینینگ نشانه رفتهاند. بنابراین فعالیت ماینرها تعطیل شده است و آنها هیچ درآمدی ندارند.
اما در مجموع با احتساب افزایش قیمت برق مصوبه و افزایش قیمت دلار (در نتیجه آن افزایش قیمت دستگاههای ماینر) و همچنین ریزشهای اخیر قیمت بیتکوین در سال ۱۴۰۰، میتوان نتیجه گرفت که ماینینگ در این سال سودآوری چندانی برای افراد تازهوارد ندارد و تنها افرادی که از چند سال قبل دستگاهها را تهیه کرده و به استخراج بیت کوین مشغول بودهاند، میتوانند به سودآوری و درآمدزایی خود ادامه دهند.
تاثیر قانون گذاری روی ماینینگ
ایران یکی از کشورهایی است که هنوز موضع مشخصی درباره بیت کوین و استخراج این رمز ارز نگرفته است. تا چند سال قبل، به نظر میرسید که فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال در ایران غیرقانونی باشد. صحت این موضوع، پس از انتشار اعلامیه بانک مرکزی ایران در سال ۹۷ تایید شد؛ در این اعلامیه گفته شده بود که استفاده از بیتکوین و سایر رمز ارزها در تمامی مراکز مالی کشور ممنوع است؛ اما جالب اینجا بود که قبل از این اعلامیه، وزارت ارتباطات کشور، از راهاندازی نسخه آزمایشی اولین ارز دیجیتال کشور توسط پستبانک خبر داده بود و وزارت صنعت، معدن، تجارت نیز استخراج رمز ارزها را یک “صنعت” نامیده بود. با نگاه به این تناقضهای عجیب، میتوان دریافت که قانونگذاری رمز ارزها و استخراج آنها در ایران، تا چه حد بدون برنامه و گنگ است. همین موضوع باعث شده بود که ماینرهای ایرانی با سردرگمی رو به رو شوند.
در تیر ماه سال ۹۸، اعلام شد که ماینینگ بیت کوین و سایر ارزهای رمزنگاری شده در ایران قانونی است؛ اما برای فعالیت در این حوزه، افراد باید از وزارت صمت مجوزهای لازم را دریافت کنند. استخراج بیت کوین با دستگاههای اسیک (Asic) انجام میشود و تا پیش از این تاریخ، اداره گمرک ایران واردات این دستگاهها را ممنوع کرده بود. اما در ۲۲ تیر ۹۸، اداره گمرک اطلاعیهای را به نهادهای نظارتی ابلاغ کرد که بر طبق آن، واردات دستگاههای Asic در ردیف گمرکی ۸۴۷۱۹۰۹۰ قرار میگیرند و به صورت قانونی وارد کشور میشوند. اما باز هم یک اتفاق جالب رخ داد؛ در تاریخ ۳۱ تیر همین سال، یعنی تنها ۹ روز بعد از اعلام واردات قانونی اسیکها به کشور، معاون گمرک ایران اعلام کرد که این نهاد تنها ردیف تعرفه دستگاههای ماینر را تعیین کرده و دستگاهها ترخیص نمیشوند. معاون گمرک گفت که برای ترخیص این دستگاهها باید از وزارت صنعت مجوز دریافت شود و اگر این مجوزها اخذ نشوند، سازمان برق میتواند از استفاده از برق برای ماینینگ بیتکوین جلوگیری کند و حتی در صورت لزوم، نیروی انتظامی نیز حق ضبط این دستگاهها را دارد.
در تاریخ ۱۳ مرداد ۹۸، آییننامه اجرایی استخراج رمزارزها توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد. این آئیننامه در واقع به استخراج بیتکوین شکل قانونی داد و متقاضیان نیز باید از وزارت صنعت، معدن، تجارت مجوز دریافت میکردند.
از مهمترین شرایط استخراج قانونی بیتکوین در ایران، این است که تأمین برق استخراج رمز ارزها صرفا با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری، و یا با احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت گیرد. در این آییننامه آمده است که تعرفه برق ماینینگ، با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی و با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام میشود، محاسبه و اعمال خواهد شد.
اما از مرداد ۹۸ (که این ابلاغیه صادر شد) تا آبان ماه ۹۸ (حدود ۴ ماه) استخراج بیت کوین و رمز ارزها همچنان غیرقانونی بود. قانونی شدن این صنعت تا زمانی که قیمت و شرایط ماینینگ مشخص شود، همچنان در هالهای از ابهام بود. سپس اعلام شد که قیمت برق مراکز ماینینگ معادل نرخ برق صادراتی، بعنی ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلوواتساعت است، که البته این نرخ در ۴ ماه گرم سال دو برابر میانگین قیمت برق صادراتی محاسبه میشود (یعنی ۹۶۵ تومان) و در مابقی ۸ ماه سال، با قیمت ۴۸۰ تومان حساب میشود.
در سال ۹۹ ما شاهد تغییر خاصی در قانونگذاری استخراج رمز ارزها در ایران نبودیم و با وجود ابلاغ آییننامه اجرایی ماینینگ توسط معاون اول رییس جمهور در سال ۹۸ و قانونی شدن این صنعت، ما شاهد توقیف دستگاههای ماینر توسط دولت بودیم.
و البته که خبر عجیبی مانند اعطای پاداش ۱۰ میلیون تومانی به افرادی که مراکز غیرقانونی استخراج رمز ارز را به شرکت توانیر معرفی کنند بودیم!
همچنین در سال ۹۹ اعلام شد که افرادی که متقاضی فعالیت در زمینه ماینینگ بیت کوین هستند، باید در سامانه بهینیاب ثبت نام کنند.
در سال ۱۴۰۰، وزیر نیرو قانون جدید استخراج رمز ارزها را ابلاغ کرد. در همین خصوص، مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق در زمینه تعرفه برق مراکز استخراج بیت کوین، اعلام کرد که براساس ابلاغیه جدید، بهای هر کیلووات ساعت برق مصرفی مراکز استخراج رمزارزها برابر با ۱۶ هزار و ۵۷۴ ریال (۱۶۵۷ تومان) تعیین شده که این میزان در زمان های نوع ۳ (عادی) با ضریب نیم و در زمان های نوع ۲ (محدودیت دار) با ضریب ۲ محاسبه خواهد شد.
سخنگوی صنعت برق گفت: در دستورالعمل جدید، اوقات سال به سه دسته نوع یک (اوج بحرانی)، نوع دو (محدودیت دار) و نوع ۳ (عادی) تقسیم بندی شده است که هر کدام نیز تعرفه خاص خود را دارد. رجبی در خصوص اوقات اوج بحرانی گفت: این دوره به زمانهایی گفته می شود که به دلیل کافی نبودن ظرفیت تولید در مقایسه با بار درخواستی، احتمال خاموشی وجود دارد. حداقل میزان اوقات بحرانی برابر با ۳۰۰ ساعت است و مطابق با تبصره ۲ ماده ۴ مصوبه شماره ۵۸۱۴۴ مورخ ۱۳ مرداد ۹۸، فروش برق از طریق شبکه در این دوران به مشترکین استخراج ارزهای دیجیتال ممنوع است. همچنین قیمت مصوبه برق (۱۶۵۷ تومان) در اوقات نوع ۳ (عادی) با ضریب نیم و در زمانهای نوع ۲ (محدودیت دار) با ضریب ۲ محاسبه خواهد شد.
در مجموع باید گفت با این که استخراج بیت کوین به صورت قانونی قابل اجراست، اما باز هم قانونگذاری مشخصی در سال ۱۴۰۰ در این باره وجود ندارد. هر از گاهی میبینیم که یک مزرعه استخراج کشف شده است!
در حال حاضر چقدر بیت کوین در ایران استخراج می شود؟
سهم ایران از استخراج بیتکوین در گزارشهای مختلف، متفاوت است؛ برای مثال شرکتی تحلیلی به نام الیپتیک (Elliptic) سهم ایران از ماینینگ بیتکوین جهان را ۴.۵ درصد برآورد کرده و پایگاه اطلاعاتی Bitooda میگوید سهم ایران از این بازار ۸ درصد است. بنابراین به طور دقیق نمی توان این آمار را به دست آورد.
اما اگر سهم هش ریت بیت کوین در ایران را ۴.۵ درصد در نظر بگیریم، به طور تخمینی میتوان دریافت که در ایران به صورت محاسباتی و تئوری، حدود ۱۴۷۰۰۰ بیتکوین استخراج میشود.
پاداش هر بلاک = ۶.۲۵ بیت کوین
زمان تقریبی ساخته شدن هر بلاک: ۱۰ دقیقه
بنابراین: هر ساعت ۶ بلاک تولید میشود. پس: ۶.۲۵ * ۶ = ۳۷.۵ بیتکوین در هر ساعت تولید میشود. در طول ۲۴ ساعت، این مقدار پاداش به ۹۰۰ BTC میرسد و سالیانه نیز ۳۲۸۵۰۰ کوین تولید میشود. اگر فرض کنیم که ۴.۵ درصد ایران از سهم استخراج بیت کوین را در نظر بگیریم، پس سالیانه حدود ۱۴۷۴۲.۵ بیتکوین در کشور تولید میشود و اگر قیمت هر کوین را ۵۰۰۰۰ دلار ثابت در نظر بگیریم، حدود ۷۴۰ میلیون دلار از طریق ماینینگ BTC به دست میآید.
البته این مقدار به هیچ وجه دقیق نیست و شاید حتی به واقعیت نزدیک هم نباشد؛ زیرا سیستم ماینینگ بدین صورت است که هر ماینری که قدرت محاسباتی بیشتری داشته باشد، زودتر از بقیه میتواند به پاسخ معادله برسد و بلاک را ایجاد کند. با در نظر گرفتن این شرایط، ممکن است یک ماینر تا مدتها نتواند هیچ بلاکی استخراج کند. پس در نتیجه، میزان کوین تولید شده نیز کمتر از مقدار محاسبه شده به صورت تئوری خواهد بود.
جمعبندی
در مجموع، قوانین و مقررات خاص و مشخصی برای ماینینگ در کشور وجود ندارد و همین موضوع باعث ایجاد چالشهای استخراج بیت کوین در ایران شده است. دولت هر قدر هم سعی میکند به یک اجماع در زمینه قانون گذاری ارزهای دیجیتال برسد، باز هم با مشکلات و عدم توانایی تصمیمگیریهای درست مواجه میشود و البته این موضوع تنها مختص ایران نیست و تقریبا تمام کشورها با این مسئله روبرو هستند. در این مقاله به بررسی تاریخچه و چالشهای استخراج بیت کوین در ایران، دستهبندیهای استخراجکنندگان، مقدار هش ریت شبکه بیت کوین در ایران، دلایل استخراج بزرگترین رمز ارز در کشور، سودآور بودن یا نبودن استخراج بیتکوین، تاثیرات قانونگذاریها در طول سالها و مقدار بیتکوینی که سالانه در ایران استخراج میشود، پرداختیم.
منبع: