مقامات فدرال روز سه شنبه در نیویورک دو نفر را به اتهام دست داشتن در پولشویی هک صرافی بیتفینکس دستگیر و حدود ۳.۶ میلیارد دلار بیت کوین مرتبط با هک این صرافی در سال ۲۰۱۶ را توقیف کردند.
به نقل از کوین دسک، در سال ۲۰۱۶ صرافی بیتفینکس مورد حمله هکرها قرار گرفت و طی آن حدود ۱۲۰٬۰۰۰ واحد بیت کوین که در آن زمان حدود ۶۰ میلیون دلار ارزش داشت و حدود یک ششم از حجم کل معاملات این ارز را تشکیل میداد به سرقت رفت.
با قیمتهای امروزی، ارزش بیت کوینهای مسروقه بالغ بر ۴.۵ میلیارد دلار است اما وزارت دادگستری آمریکا تنها ۹۴۰۰۰ واحد آن معادل با ۳.۶ میلیارد دلار را کشف و توقیف کرده است. بر اساس بیانیه وزارت دادگستری، دو نفر دستگیر شده در پولشویی بیت کوینها دست داشتهاند و لزوماً هکرهای اصلی نبودهاند.
بیت کوینهای مسروقه طی تراکنشهایی به کیف پول ایلیا لیختن اشتاین منتقل شده است و در طول ۵ سال گذشته، حدود ۲۵۰۰۰ واحد آن از این کیف به جای دیگر انتقال داده شدهاند و تنها ۹۴۰۰۰ واحد بیت کوین در این کیف پول باقی مانده است.
شرکت امنیت بلاکچین PeckShield با انتشار این تصویر اعلام کرده است اکنون ۹۴٬۶۴۳ BTC در آدرس «bc1qazcm763858nkj2dj986etajv6wquslv8uxwczt» متعلق به وزارت دادگستری آمریکا قرار دارد. حال این کیف پول، به یکی از بزرگترین آدرسهای نگهدارنده بیت کوین تبدیل شده است.
در بیانیه وزارت دادگستری آمریکا آمده است:
پس از اخذ حکم و جستجو در حسابهای آنلاین لیختن اشتاین و مورگان، ماموران به فایلهای یکی از حسابهای لیختن اشتاین دسترسی پیدا کردند. این فایلها حاوی کلیدهای خصوصی کیف پولی بود که وجوه مسروقه در آن قرار داشت و این امکان را فراهم کرد تا بیش از ۹۴۰۰۰ واحد بیت کوین مسروقه با ارزشی بالغ بر ۳.۶ میلیارد دلار از صرافی بیتفینکس به طور قانونی توقیف شود.
هفته گذشته اخباری مبنی بر انتقال بیش از ۹۴۰۰۰ واحد از بیت کوینهای صرافی بیتفینکس منتشر شد. به نظر میرسد این انتقال، همان توقیفی بوده که توسط ماموران فدرال انجام شده است. لیزا موناکو، معاون دادستان کل آمریکا نیز در واکنش به این خبر اظهار داشت بزرگترین توقیف مالی وزارت دادگستری آمریکا رخ داده است.
بر اساس متن پیوست شده به بیانیه وزارت دادگستری، مقامات وجوه دزدیده شده را در بلاکچین بیت کوین از کیف پول دریافت کننده اولیه به کیف پولهای لیختن اشتاین و مورگان ردیابی کردهاند.
پس از آن ماموران با رمزگشایی یک فایل ذخیرهشده در حساب ذخیرهسازی ابری لیختن اشتاین، به ۲۰۰۰ آدرس کیف پول و کلید خصوصی آنها دست پیدا کرده و بدین شکل توانستند به کیف پول دریافت کننده اولیه با نام Wallet 1CGA4s دسترسی پیدا کنند.
به گفته وزارت دادگستری، تحلیل بلاکچینی این کیف پولها تایید کرد که تقریباً همه آنها به طور مستقیم با هک بیت فینکس در ارتباط بودهاند.
گفتنی است متهمان، از تکنیکهای متعددی اعم از تقسیم تراکنشها به هزاران تراکنش کوچکتر، استفاده از بازارهای دارک وب و تبدیل آن به سایر رمز ارزها مانند مونرو برای پولشویی بیت کوینهای به سرقت رفته استفاده کردهاند. به عنوان مثال بازار دارک وب آلفابی (AlphaBay) یکی از پلتفرمهای مورد استفاده بوده است.
وزارت دادگستری آمریکا همچنین مدعی است برخی از این وجوه به حسابی وابسته به شرکتی با نام سیلز فوک (SalesFolk) که متعلق به مورگان بوده رفته است. جالب است بدانید اطلاعات موجود در حساب کاربری لینکدین مورگان و لیختن اشتاین نشان میدهد این دو به ترتیب از سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۴ در این شرکت مشغول به کار بودهاند.
صرافی بیتفینکس ر بیانیهای در واکنش به این خبر اعلام کرد با وزارت دادگستری برای بازیابی بیت کوینهای توقیف شده همکاری خواهد کرد و دارایی سرمایهگذاران به جای بیت کوین، با توکن لئو (UNUS SED LEO) بازپرداخت خواهد شد. این توکن پس از آنکه یک پردازنده پرداختی مورد استفاده توسط صرافی بیت فینکس توسط مقامات سه کشور مختلف توقیف شد برای جلوگیری از حفره مالی ایجاد شده، ساخته و عرضه شد.
در صورتی که بازپرداخت وجوه با توکن لئو صورت گیرد، بر اساس وایت پیپر این توکن، بیتفینکس موظف خواهد بود ظرف ۱۸ ماه مبلغی معادل با ۸۰٪ از وجوه پرداختی را دوباره برای خرید مجدد آنها استفاده کند و آنها را بسوزاند. به گفته بیتفینکس خرید توکنها میتواند در بازار آزاد و یا حتی بازارهای OTC صورت گیرد.
پس از انتشار این خبر، قیمت لئو شروع به افزایش کرد و در عرض یک ساعت از ۴.۹۷ دلار به بیش از ۷ دلار رسید.
تا ۲۰ سال زندان در انتظار متهمان
دادستانها در جلسه روز گذشته خواستار بازداشت موقت لیختن اشتاین و مورگان شدند. قاضی دبرا فریمن از ناحیه قضایی جنوبی نیویورک لیختن اشتاین را تا مشخص شدن وضعیت به حبس خانگی و قراردادن وثیقهای ۵ میلیون دلاری محکوم و او را موظف کرد یک جی پی اس به همراه خود داشته باشد. در طرف مقابل، مورگان به قرار دادن ۳ میلیون دلار وثیقه محکوم شد.
علاوه بر این، اولیای هر دو متهم ملزم شدند خانههای خود را به عنوان وثیقه قرار دهند. شایان ذکر است این زوج حداقل یک شب را در زندان و در انتظار تحقیقات سپری خواهند کرد.
گفتنی است دولت ابتدا خواستار قرار دادن وثیقهای صد میلیون دلاری شد اما این درخواست رد شد. علاوه بر این، متهمان نیز خواستار وثیقه یک میلیون دلاری شدند که آن هم با مخالفت مواجه شد. علاوه بر این، قاضی دستور داد وثیقه لیختن اشتاین توسط پنج نفر و وثیقه مورگان توسط دو نفر امضا شود.
همانطور که گفته شد، لیختن اشتاین و همسرش به اتهام پولشویی و توطئه برای کلاهبرداری از آمریکا دستگیر شدهاند و متهم اصلی انجام این هک نیستند.
به گفته موسسه اطلاعات حقوقی دانشکده حقوق کرنل، اتهام اول برای این دو حدود ۲۰ سال و اتهام دوم حداکثر ۵ سال زندان و یا پرداخت جریمه در بر خواهد داشت. البته بسته به اینکه پرونده چگونه پیش میرود، مجازات کمتری نیز میتواند در انتظار این افراد باشد.
منبع: