لیبرا (Libra) ارز دیجیتال فیسبوک که سال آینده لانچ خواهد شد، قصد دارد یک ارز با ثبات Stable Coin و یک سیستم پرداختهای کیفپول را به دست چند میلیارد مشتریش در سراسر جهان برساند. برای ایجاد بهترین ویژگیها در پروتوکل بلاکچین این ارز دیجیتال، متخصصان فنی فیسبوک مدتها با هم همکاری کرده اند.
اگرچه از سوی جامعه کریپتو انتقادات زیادی به این پروژه جدید وارد است، اما فیسبوک امیدهای زیادی برای رسیدن به افقهای وسیع تر دارد و قصد دارد از طریق لیبرا (Libra) تجربه مشتری و روشهای پرداختی موجود را متحول نماید. سهشنبه فیسبوک وایت پیپر لیبرا را منتشر نمود که در آن توضیح داده شده است:
بلاکچین لیبرا یک پایگاه داده غیر متمرکز و قابل برنامه نویسی است که برای پشتیبانی از یک ارزدیجیتال با نوسان کم طراحی شده است که میتواند به عنوان یک واسطه تبادل کارآمد به میلیاردها نفر در ساسر جهان سرویس دهد.
پروتوکل Move ارز دیجیتال فیسبوک
پروتوکل متن باز (Open Source)بلاکچینی فیسبوک که Move نام دارد، در وایت پیپر آن به عنوان یک زبان جدید معرفی شده است. ارتقاء تکنولوژی موجود بلاکچین توسط فیسبوک، به وضوح مشهود است و از عموم خواسته است که به بررسی نرم افزار آن بپردازند. در این مقاله اشاره شده است:
برای تایید طراحی پروتوکل بلاکچین، ما یک نمونه اولیه پیاده سازی پروتکل به نام Libra Core ، با انتظار همکاری جهانی برای پیشرفت این اکوسیستم، ساختهایم.
قرض گیرندهها
طراحان لیبرا مهمترین ویژگیهای، چندتا از شناخته شدهترین شبکه های بلاکچینی را انتخاب کردهاند.
سیستم جفت کلید خصوصی/عمومی بیت کوین که هویت کاربران را ناشناس نگه میدارد و باعث ایجاد دغدغه پولشویی برای قانونگذاران شده است، در ارز دیجیتال فیسبوک همانند سازی شده است. در ادامه وایت پیپر آمده است:
پروتوکل لیبرا اکانتها را به هویتهای واقعی مرتبط نمی سازد. یک کاربر میتواند آزادانه چندین اکانت با ایجاد جفت کلیدهای جدید برای خود ایجاد کند. تمام این اکانتها توسط یک کاربر کنترل میشود اما هیچ رابطهای بین آنها نمیتوان یافت.
لیبرا همچنین المانهایی از اتریوم هم گرفته است، که شامل روشهایی است که کاربر از طریق آنها با برنامه تعامل برقرار میکند و بیشتر از پروتوکل اثبات سهام (POS)استفاده میکند تا پروتوکل رایج اثبات کار (POW)مانند بیت کوین.
همچنین استفاده از المانهای سایر شبکههای بلاکچینی هم مشهود است. مثل استفاده از روش حاکمیتی مبتنی بر اجازه، مثل هایپر لجر (HyperLedger)که توسط ارز دیجیتال Tezos استفاده میشود.
کارهای بیشتری که باید انجام شوند
دیوید مارکوس (David Marcus) مدیر سابق PayPal که در حال حاضر معاون بخش محصولات پیام رسان فیسبوک است. بعضی از تفکرات خودش را در توئیتر به اشتراک گذاشت:
ما خیلی کارهای دیگر باید با کمک شما انجام دهیم تا این نمونه اولیهای که امروز عرضه کردیم را به باروری برسانیم. آن چیزی که امروز ارائه شد،تنها شروع کار است و خیلی پیشرفتهای دیگر باید صورت بگیرد. ما میخواستیم از ابتدا محصول را با شما به اشتراک بگذاریم و با شما بر روی آن کار کنیم، تا اینکه برای یک یک محصول کاملا بینقص صبر کنیم. ما امیدواریم که بتوانیم دسترسی بیشتری به یک سرویس مالی بهتر، ارزانتر و باز خلق کنیم، که در آن مهم نباشد شما کی هستید، کجا زندگی میکنید، چه کاری میکنید یا چقدر دارایی دارید.
منبع: