مهکامه شریف زاد رییس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین ایران اعلام کرد که مالیات بر رمزارزها در ۳ دسته سرمایهگذاری، استخراج و تبادل بر اشخاص حقوقی و حقیقی تعلق میگیرد با این تفاوت که افراد حقوقی تحت هر شرایطی ملزم به پرداخت مالیات هستند اما اشخاص حقیقی بسته به نوع عملکرد و استفاده خود از رمزارزها ممکن است مشمول مالیات شوند.
به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مهکامه شریف زاد رییس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین ایران در گفتگویی به سوالات مطرح شده در زمینه مالیات بازار رمز ارزها پاسخ داد.
تفاوت افراد حقوقی و حقیقی در مالیات رمزارزها
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان این مالیات افزود که میزان مالیات بستگی به شیوه استفاده از رمزارزها دارد. افراد حقوقی تحت هر شرایطی ملزم به پرداخت مالیات و تعیین ساز و کار مالی مرتبط به رمزارز در ساختار خود هستند اما اشخاص حقیقی بسته به نوع عملکرد و استفاده خود از رمزارزها ممکن است مشمول مالیات شوند.
اشخاص حقوقی قبلا به صورت سلیقهای با موضوع مالیات برخورد میکردند مگر در شرایطی که ساختار منظمی ارائه شده باشد. اما هم اکنون موضوع مالیات دارای یک ساختار مشخصی است.
در چه صورت افراد مشمول مالیات میشوند؟
شریف زاد در پاسخ به این سوال ۳ دسته کلی سرمایهگذاری، استخراج و تبادل را مشمول پرداخت مالیات دانست. البته وی اذعان داشت ساز و کار دقیق این بحث بستگی به ارائه دستورالعملهایی مشخص از سوی سازمان مالیاتی دارد که همچنان ساختار مشخصی در این زمینه ارائه نشده است. رییس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین ایران این موضوع را امری متداول در کشورهای دنیا دانست:
تقریبا در اکثر کشورهایی که رونق استفاده از رمزارزها شکل گرفته است، ورود ساز و کار مالیات بر درآمد و یا استفاده از رمزارزها نیز انجام شده است. در سالهای گذشته هیچ بحث مالیاتی بر رمزارزها مطرح نبود، ولی به مرور زمان و گسترش استفاده از رمزارزها رد پای مالیات بر درآمد شکل گرفت که امر طبیعی و مشخصی است.
در دنیا، اخذ مالیات از سامانههای تبادلات رمزارز با توجه به حجم بالای معاملات در آن ها، کشورها را بر آن داشت تا هر چه سریعتر ساز و کار مالیاتی را تدوین کنند. هم اکنون اکثر کشورهایی که رمزارزها را به رسمیت شناخته اند، آن را نوعی دارایی فرض کرده و از آن مالیات اخذ می کنند.
مالیات ارزهای دیجیتال بر چه مبنایی تعیین می شود؟
خانم شریف زاد در پاسخ به این سوال مالیات رمز ارزها را امری سلیقهای و بسته به نظر نهادهای اجرایی مالیاتی هر کشور دانست. وی اذعان داشت:
درصدهای مربوط به این حوزه باید به صورت کارشناسی انجام پذیرد و لزوم خوشه بندی کسب و کارها و افراد در این زمینه از نکات حائز اهمیت است. اخذ مالیات از خوشههای مختلف به صورت برابر و با درصدی یکسان کار اشتباهی است در صورتی که طبقهبندی آنها و اخذ مالیات شناور از هر خوشه میتواند مسیر درستی با دستاوردهای بهتری را رقم بزند؛ لذا دریافت مالیات یکسان از هر خوشه میتواند منجر به کم رنگ شدن یک کسب و کار فعال، اما کم سود شود که این جریان در چرخه تبادل و استخراج به نفع کشور نیست و باید همه کسب و کارها اجازه رونق و نمایش بازدهی خود را داشته باشند و صرفا اخذ مالیات نباید منجر به مرگ کسب و کارهای فعال، اما خرد این حوزه شود.
منبع: