دنیای اتریوم فراتر از دارایی اصلی خود یعنی اتر میباشد. بسیاری از پروژه های مهم بلاک چین عمومی با توکن خود بر بستر شبکه اتریوم اجرا میشوند. هرچند اکثر این پروژه ها هم چنان فقط از یک استاندارد یعنی ERC-20 استفاده میکنند.
استانداردهای توکن بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد که هر کدام، ویژگی های مخصوص به خود را دارند. بعضی از آنها، نسخه بهبود یافته یا گسترش یافته ای از ERC-20 میباشند، در حالی که بعضی از استانداردهای دیگر، ویژگی ها و کاربردهای کاملا مجزایی دارند.
در این مقاله به استانداردهای توکن مختلف از جمله استانداردهای بسیار جدید و پیشرفته بلاک چین اتریوم میپردازیم.
استاندارد ERC-20
استاندارد ERC-20 بر اکوسیستم اتریوم تسلط یافته است. این استاندارد دارای ۶ عملکرد میباشد که عبارتند از:
- اجازه (Allowance): این عملکرد بررسی میکند که آیا حساب کاربر دارای توکن کافی برای پرداخت تراکنش میباشد یا خیر. به طور خلاصه، از کلاهبرداری کاربران جلوگیری میکند.
- تایید (Approve): این عملکرد، موجودی توکن های تراکنش را در مقابل کل موجودی توکن بررسی میکند و اطمینان حاصل میکند که هیچکس نتواند توکن ها را جعل کند.
- موجودی حساب (BalanceOf): عملکردی بسیار اساسی که میگوید چه مقدار توکن در حساب وجود دارد.
- موجودی کل (TotalSupply): این عملکرد فقط یکبار و در شروع پیدایش توکن اجرا میشود. این عملکرد تعداد کل توکن های موجود را مشخص میکند به طوری که این تعداد را نمیتوان تغییر داد.
- انتقال (Transfer): همانطور که مشخص است این عملکرد ارسال توکن ها از عرضه اولیه توکن به کیف پول کاربر را امکان پذیر می سازد. این عملکرد، آدرس گیرنده و تعداد توکن هایی که باید انتقال داده شوند را مشخص میکند.
- انتقال از حساب (TransferFrom): این عملکرد همانند عملکرد انتقال است با این تفاوت که شامل هر انتقال بعد از عرضه اولین توکن میباشد. برای مثال انتقال توکن کاربران به یکدیگر.
استاندارد ERC-223
این استاندارد اساسا به روز رسانی استاندارد ERC-20 است. در حال حاضر توکن های ERC-20 را میتوان به آدرس هایی که از ERC-20 پشتیبانی نمیکنند ارسال کرد. این امر منجر به از دست رفتن تعداد بسیار زیادی توکن میشود.
تمام قراردادهای هوشمند اتریوم، استاندارد ERC-20 را نمیپذیرند. هرچند مشکل اینجاست که هیچگونه مکانیزم بازدارنده برای جلوگیری کاربران از ارسال توکن های ERC-20 به این آدرس ها وجود ندارد. شبکه، تراکنش را تایید میکند و توکن ها نیز به آدرس مورد نظر ارسال خواهند شد اما از آنجایی که مطابق این استاندارد نمیباشند، به طور دائم مسدود میشوند.
استاندارد ERC-223 برای جلوگیری از این شرایط و هم چنین ارائه بهبودهای دیگر ایجاد شده است. این استاندارد، عملکردهای انتقال و انتقال از حساب را به یک عملکرد واحد به اسم ذخیره سازی توکن (TokenFallBack) ترکیب کرده است. این عملکرد فقط توسط قراردادهای دریافت کننده ای قابل استفاده است که نحوه کار با توکن ارسال شده را مشخص کرده اند. هر دو عملکرد جدید، لایه حسابرسی اضافه میکنند که از دست رفتن سرمایه را متوقف میکنند. علاوه بر این، با ترکیب دو عملکرد انتقال، در مصرف گس (Gas) در شبکه اتریوم صرفه جویی چشمگیری صورت میگیرد و هزینه کاربران را کاهش میدهد.
استاندارد ERC-721
این استاندارد در مقایسه با دو استاندارد قبلی کاملا متفاوت است. ERC-721 برای توکن های غیرقابل تعویض (NFT)، یعنی توکن هایی که مشابه یکدیگر نیستند، فرصت های جدیدی ایجاد میکند. در مقابل، تمام توکن های ERC-20 باید مشابه یکدیگر باشند. قابل ذکرترین کاربرد استاندارد ERC-721 تاکنون، کریپتوکیتیز (CryptoKitties) میباشند.
مزایای بسیار زیادی در خصوص غیرقابل تعویض بودن توکن ها وجود دارد. قبل از این، تمام دارایی های کریپتو مشابه یکدیگر و قابل تعویض بودند. این ویژگی در موارد مالی نظیر بیت کوین بسیار حیاتی است. اما برای به کارگیری فناوری بلاک چین در سایر دارایی ها نظیر کوین های نادر، اثرهای هنری یا آیتم های مجازی بازی های رایانه ای، غیرقابل تعویض بودن ویژگی بسیار مهمی است.
استاندارد ERC-777
این استاندارد نسخه بهبود یافته استانداردهای ERC-20 و ERC-223 میباشد. همانند ERC-223، این استاندارد نیز به جلوگیری از دست رفتن سرمایه کمک میکند، اتفاقی که در استاندارد ERC-20 بسیار رخ میدهد. در این استاندارد به جای ترکیب عملکردهای انتقال، عملکرد جدیدی به اسم ارسال (Send) ارائه میشود که دو تراکنش مورد استفاده در ERC-20 را به یک تراکنش کاهش میدهد، از اینرو هزینه ها کاهش و عملکرد افزایش مییابد.
فراتر از این مورد، هم چنین ارسال اطلاعات تراکنش به همراه خود توکن ها امکان پذیر میشود. در نتیجه میتوان توکن ها را شخصی سازی کرد و به ترتیب مورد نظر ارسال کرد.
با استفاده از عملکردی به اسم چنگک ها (hooks) میتوانید قبل از دریافت توکن ERC-777، اعلان آن را دریافت کنید. به علاوه، این عملکرد میتواند شرایط خاصی را به تراکنش اعمال کند. برای مثال، دریافت کننده را مجبور میکند تا مقدار مشخصی برای محصول یا سرویس خاص خرج کند.
شاید قابل ذکرترین عملکرد این استاندارد آن است که به کاربران امکان میدهد تا اپراتورها را خودشان مشخص و انتخاب کنند. این مورد به کاربران امکان میدهد تا آدرس هایی را مشخص کنند که میتوانند خودشان ارسال کنند و بسوزانند و در هر مرحله بتوان آن ها را متوقف کرد. این موضوع میتواند مسیر منتهی به پرداخت های خودکار و میزبانی از سایر برنامه ها را هموار کند.
به طور خلاصه، استاندارد ERC-777 کمک میکند تا از از دست دادن سرمایه جلوگیری شود و هم چنین انعطاف پذیری و شرایط جدید و هیجان انگیزی ارائه میدهد.
استاندارد ERC-1400
این استاندارد، کتابخانه ای است که حاوی چندین استاندارد مختص به توکن های اوراق بهادار (Security Token) است. توکنی کردن اوراق های بهادار موجود، موضوعی است که چندین سال است که کاربران و صاحب نظران منتظر آن هستند. بلاک چین علیرغم جایگزین شدن به جای شکل فعلی پول و ارز، میتواند به ثبت و تراکنش هرگونه اوراق بهادار در سراسر جهان کمک کند.
در ادامه به توکن هایی میپردازیم که توسعه دهندگان بر روی آنها کار می کنند تا در اتریوم محقق شود.
استاندارد ERC-1410
این استاندارد، ایجاد توکن هایی که همگی معرف یک اوراق بهادار ولی با شرایط مختلف هستند را امکان پذیر میسازد. این شرایط میتواند شامل دوره های مسدودشدن توکن یا حق رای دهی برای موضوعات مختلف است.
در نتیجه، توکن های نیمه قابل تعویضی ایجاد میشود که دارایی های یکسان ولی Meta Data های مختلف دارند.
استاندارد ERC-1594
این استاندارد، مدل پایه ای ارائه میدهد که هر توکن اوراق بهاداری به آن نیاز دارد. از آنجایی که دلایل مختلفی برای تایید نشدن انتقال توکن اوراق بهادار وجود دارد، این استاندارد عملکرد جدیدی معرفی میکند. برای مثال، فرض کنید که فردی در صدد انتقال توکن اوراق بهاداری است که به طور قانونی قادر به انجام این کار نیست. در این حالت به عملکردی نیاز است که نه تنها از رخ دادن این شرایط جلوگیری کند، بلکه دلیل تایید نشدن تراکنش را ارائه دهد. استاندارد ERC-1594 عملکردهای canTransfer و canTransferByPartition را معرفی میکند که عملکردهای ذکر شده را امکان پذیر میسازد.
اگر توکن های اوراق بهادار در صدد موفقیت هستند، این ویژگی ها بسیار مهم میباشند. اگر کاربران اعلام های تایید نشدن تراکنش را بدون توضیح و با چندین دلیل احتمالی برای تایید نشدن دریافت کنند، تجربه کاربری خسته کننده و غیرجذاب خواهد شد.
استاندارد ERC-1643
این استاندارد، ضمیمه کردن سند به تراکنش را امکان پذیر میسازد. بسیاری از اوراق بهادار همراه اسناد هستند و ضمیمه کردن دائمی آنها به توکن اجباری است. این استاندارد نه تنها ضمیمه این اسناد را امکان پذیر میسازد، بلکه متوجه هرگونه تغییر در اسناد نیز خواهند شد.
این استاندارد از روش هش ذخیره سازی اسناد بهره میبرند. این استاندارد، هشی را ذخیره میکند که شامل سند امضا شده همراه با لینکی به سایت ذخیره سازی خارج از زنجیره میباشد.
استاندارد ERC-1644
در رابطه با چشم اندازهای مباحث قانونمندی، ایجاد توکن های اوراق بهادار مطابق با دستورات نهادهای قانون گذاری در رابطه با اقدامات سوء استفاده جویانه ضروری است. این امر با پیاده سازی عملکرد کنترل کننده قابل دستیابی است. طبق این عملکرد، آدرس کنترل کننده میتواند با توکن های واجد شرایط تعامل برقرار کند.
نتیجه گیری
توسعه در اکوسیستم اتریوم با سرعت قابل ملاحظه ای به پیش میرود. این استانداردهای توکن نوظهور علی رغم آنکه به طور رایج استفاده میشوند، هم چنین میتوانند در خصوص تحقق بلندپروازی های پیرامون توکن های اوراق بهادر و غیرقابل تعویض (NFT) مفید واقع شوند. استاندارد ERC-20 موج اول توکنی کردن و نوآوری را به وجود آورده است. به احتمال خیلی زیاد، این استانداردهای جدید میتوانند موجی را ایجاد کنند که اثرات موج قبلی را در خصوص اخلال در نظام اقتصادی کاهش دهند.
منبع: